colitis ulcerosa – symptomen, oorzaken en behandelingen van colitis ulcerosa

Ulceratieve colitis en de ziekte van Crohn zijn de meest voorkomende vormen van ontstekingsdarmziekte. Colitis ulcerosa heeft alleen invloed op de dikke darm en rectum. Crohn kan elk deel van het spijsverteringskanaal beïnvloeden. Voor meer informatie over de ziekte van Crohn, de ziekte van Crohn te leren.

Colitis ulcerosa is een ziekte die ontsteking en zweren (ulcera) veroorzaakt in het slijmvlies van de dikke darm (colon). Het treft meestal het onderste gedeelte (sigmoid colon) en de endeldarm. Maar het kan de gehele dikke darm beïnvloeden. In het algemeen, hoe meer van de dikke darm die is getroffen, hoe slechter de symptomen zijn.

De ziekte kan mensen van alle leeftijden beïnvloeden. Maar de meeste mensen die het hebben zijn gediagnosticeerd vóór de leeftijd van 30.

Experts zijn niet zeker wat de oorzaak is. Zij denken dat kan worden veroorzaakt door het immuunsysteem overreacting normale bacteriën in het spijsverteringskanaal. Of andere soorten bacteriën en virussen kunnen veroorzaken.

Je bent meer kans om colitis ulcerosa te krijgen als andere mensen in je familie hebben.

De belangrijkste symptomen zijn

Buikpijn of krampen; Diarree; Bloeden uit het rectum.

Sommige mensen kunnen ook koorts hebt, kan geen honger, en kunnen afvallen. In ernstige gevallen kan men diarree 10 tot 20 keer per dag.

Een colonoscopie. In deze test, een arts maakt gebruik van een dunne, verlichte hulpmiddel om te kijken naar de binnenkant van uw gehele dikke darm. Tegelijkertijd kan de arts een monster (biopsie) van het slijmvlies van de dikke darm nemen; Bloedonderzoek, die op zoek naar een infectie of ontsteking; Stool steekproeven op zoek naar bloed, infectie, en witte bloedcellen.

De ziekte kan ook andere problemen, zoals pijn in de gewrichten, problemen met de ogen, of leverziekte veroorzaken.

Bij de meeste mensen, de symptomen komen en gaan. Sommige mensen gaan voor maanden of jaren zonder symptomen (remissie). Dan zullen zij een flare-up te hebben. Ongeveer 5 tot 10 van de 100 mensen met colitis ulcerosa symptomen de hele tijd. 1

Artsen vragen over de symptomen, doe een lichamelijk onderzoek, en doe een aantal tests. Testen kan de arts helpen uitsluiten van andere problemen die soortgelijke verschijnselen, zoals de ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom en diverticulitis kunnen veroorzaken.

Tests die kunnen worden gedaan onder