die wordt beïnvloed door toxische shock syndroom?

Women’s Health Trends

Toxic shock syndroom (TSS) kan invloed hebben op mannen, vrouwen en kinderen. De meeste mensen die TSS krijgen zijn in goede gezondheid voordat ze ziek worden. De ziekte ontwikkelt zich meestal snel. En de meeste mensen worden veel zieker dan men zou verwachten als ze gewoon de griep of een andere lichte infectie had. Dit kan een levensbedreigende ziekte, wordt dus onmiddellijk medische behandeling in een ziekenhuis altijd nodig.

Nonmenstrual TSS kan het uitbreken van de griep te volgen of zijn een zeldzame complicatie van waterpokken. Ongeveer de helft van de mensen die TSS ontwikkelen nonmenstrual TSS. Nonmenstrual TSS kan verband houden met een geschiedenis van antibiotica. Het is zeer waarschijnlijk te ontwikkelen bij vrouwen die in het ziekenhuis na de bevalling of een chirurgische ingreep. 2

Menstruele TSS is gedaald omdat vrouwen meer bewust van de directe relatie van TSS met tampon gebruik zijn geworden. Ook kunnen bepaalde zeer absorberende tampons niet meer beschikbaar zijn, wat betekent dat een vrouw een tampon vaker moet veranderen. Dit vermindert het risico op TSS.

Terwijl menstruele TSS gevallen zijn gedaald, nonmenstrual TSS zich blijft voordoen bij een constante snelheid.

Reingold AL (2008). Toxic shock syndroom (staphylococcoal). In RB Wallace et al., Eds., Wallace / Maxcy-Rosenau-Last Public Health en Preventive Medicine, 15e ed., Blz. 483-499. New York: McGraw-Hill Medical.

Suen J, et al. (2009). Toxische shock syndroom. In RD Feigin et al., Eds., Feigin en Cherry’s Textbook of Pediatric Infectious Diseases, 6de ed., Vol. 1, pp. 862-884. Philadelphia: Saunders Elsevier.

E. Gregory Thompson, MD – Interne Medicin; Dennis L. Stevens, MD, PhD – Interne Geneeskunde, Infectious Disease

4 juni 2014