geel dock

Populaire namen: Geel dock is ook bekend als krullend dock, gekruld dock, smalle dock, zure dock, en Rumex.

Werkzaamheid-veiligheid waardering

O … Weinig of geen bewijs van werkzaamheid.

veiligheid cijfer

Geel dock is een vaste plant kruid dat, hoewel inheems in Europa, groeit in de Verenigde Staten. De gele wortels en wortelstokken worden medicinaal gebruikt.

De veer bladstelen van deze plant zijn gebruikt als een potherb in salades, maar zijn onaangenaam om een ​​aantal door hun tart zure-zoete smaak. De plant moet worden gekookt en gespoeld grondig alvorens te worden opgegeten. Door de samentrekkende eigenschappen, is de plant in het algemeen zonder succes gebruikt bij de behandeling van venerische ziekten en huidaandoeningen. De gemalen wortel is gebruikt als een natuurlijke tandpasta. Grotere hoeveelheden zijn gegeven als een laxerend en tonic.

Terwijl de wortels van de gele dock is bekend dat ze een laxerend effect uitoefenen, onderzoek blijkt geen dierlijke of klinische gegevens over het gebruik van gele dock om elke aandoening te behandelen.

Er is geen recent klinisch bewijs om specifieke aanbevelingen dosis voor geel dock te ondersteunen. Voorzichtigheid is geboden als gevolg van oxalaat content.

Contra zijn nog niet vastgesteld.

Gedocumenteerde schadelijke effecten; bevat anthrachinonen (laxerende werking). Vermijd het gebruik.

Geen goed gedocumenteerd.

Het oxalaat inhoud van het blad kan leiden tot GI symptomen of nierbeschadiging. De gestoofde bladstelen kunnen worden gegeten als potherb, maar volwassen en ongekookte bladeren moeten worden vermeden.

Overdosis van de wortel kan diarree, misselijkheid en polyurie (overmatig urineren) veroorzaken.

Referenties