het begrijpen van astigmatisme – de grondbeginselen

De meeste aandacht vermogen in het oog komt voor langs het vooroppervlak, genaamd het hoornvlies, de heldere “venster” in de voorzijde van de oogbol. De volgende structuur betrokken bij het scherpstellen is de lens, die zit achter het hoornvlies in het oog. De ideale hoornvlies heeft een ronde, symmetrisch gebogen oppervlak, als een basketbal. Astigmatisme wordt veroorzaakt door een “onrond” cornea of ​​lens die niet symmetrisch. Hierdoor kan men met aanzienlijke astigmatisme vervormd of wazig zicht hebben.

Lees meer over astigmatisme

Basics

symptomen

Diagnose en behandeling

Astigmatisme kan in de familie en komt vaak voor in combinatie met andere refractieve problemen zoals bijziendheid of verziendheid. Het kan ook toenemen in de tijd als gevolg van leeftijd.

De oorzaak van astigmatisme is bijna altijd onbekend is en niet geassocieerd met een extern of genetische oorzaak.

Een op de 400 personen heeft een hoger niveau van astigmatisme die uit keratoconus (KEHR-a-toh-kohn-nus), een aandoening waarbij het hoornvlies wordt geleidelijk kegelvormig en dun. Keratoconus verschijnt meestal rond de puberteit of vroege volwassenheid. Het hoornvlies is gemaakt van transparant collageenvezels dat het hoornvlies vorm te houden in plaats net als een gebouw wordt opgehouden door de stalen balken. Ogen met keratoconus hebben zwakkere collageenvezels. Dit zorgt ervoor dat het hoornvlies uit te puilen en visie vervormen. Keratoconus kan ontwikkelen tot het punt waar cornea harde contactlenzen niet langer de visie problemen en transplantatie van het hoornvlies noodzakelijk. Hoornvliestransplantatie voor keratoconus wordt gebruikt wanneer andere maatregelen niet langer voldoende om een ​​hoge kwaliteit, comfortabel zicht te produceren en heeft een hoog slagingspercentage. Corneale crosslinking is een veelbelovende behandeling om de progressie van keratoconus arrestatie en patiënten helpen vermijden hoornvliestransplantatie.

Een andere vorm van astigmatisme lenticulaire astigmatisme. Het wordt veroorzaakt door afwijkingen in een gebogen structuur binnen het oog – de natuurlijke inwendige kristallijne lens die ook gericht binnenkomende stralen. Wazig zicht van lenticulaire astigmatisme kunnen worden behandeld met brillen en contactlenzen.

BRON; Bradford, C (Editor) Basic Oogheelkunde. Academy of Ophthalmology 2004.

Academy of Ophthalmology.