schildklierkanker-examens en tests

Met het oog op schildklierkanker diagnosticeren, zal uw arts vragen stellen over uw medische voorgeschiedenis en doe een lichamelijk onderzoek.

Incidentie en Mortalit; Geschatte nieuwe gevallen en sterfgevallen als gevolg van schildklierkanker in de Verenigde Staten in 2014: [1; Nieuwe gevallen: 62.980; Sterfgevallen: 1890; Carcinoom van de schildklier is een zeldzame kanker, maar is de meest voorkomende maligniteit van het endocriene systeem. [2] Gesplitste tumoren (papillair of folliculair) zijn zeer goed te behandelen en meestal te genezen. Slecht gedifferentieerde tumoren (medullair of anaplastisch) zijn veel minder vaak voor, zijn agressief, uitzaaien vroeg, en hebben een veel slechtere prognose …

Uw arts kan een CT-scan of een echo om een ​​betere blik op uw schildklier te krijgen. Als uw arts denkt dat de klontjes of knobbel kwaadaardig zou kunnen zijn, kan hij of zij een fijne naald biopsie van de schildklier te doen.

U kunt ook een bloedonderzoek om de niveaus van uw schildklier-stimulerend hormoon (TSH), serum calcitonine of carcino-antigeen (CEA) te controleren.

Andere tests kunnen eerder worden uitgevoerd, tijdens of na uw behandeling voor schildklierkanker.

In sommige gevallen kan een MRI, een röntgenfoto, een CT scan of een PET-scan worden uitgevoerd.

Als u medullaire schildklierkanker (MTC), kan een CT-scan van de borst en buik en een botscan ook nodig zijn.

Op dit moment zijn er geen screening tests voor schildklierkanker die goed werken voor mensen met een gemiddeld risico. Praat met uw arts over de vraag of je nodig hebt om te worden gescreend op schildklierkanker.

Mensen die een familiegeschiedenis van medullaire schildklierkanker (MTC) Misschien wilt u een genetische test om te zoeken naar een gen verandering heet een RET-mutatie hebben. Voordat u de test, is het een goed idee met een genetische counselor te praten. Hij of zij kan u helpen te begrijpen wat uw testresultaten kunnen betekenen.

Serumthyreoglobuline niveau testen controleren voor de resterende kanker; Radioactief jodium scans helpt uw ​​arts erachter te komen of schildklierkanker heeft verspreid buiten de schildklier; Schildklier echografie is een veilige en eenvoudige manier om erachter te komen of een schildklier knobbeltje is vast of met vloeistof gevulde (cystic). Het detecteert ook meerdere schildklierknobbeltjes en abnormale lymfeklieren in de hals.