stemplooi verlamming

Wat is stemplooi verlamming?

Wat zijn de oorzaken stemplooi verlamming?

Wat zijn de symptomen?

Hoe wordt stemplooi verlamming vastgesteld?

Hoe wordt stemplooi verlamming behandeld?

Welk onderzoek wordt gedaan naar stemplooi verlamming?

Waar kan ik hulp krijgen?

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Stemplooi verlamming (ook bekend als stembandverlamming) is een stem aandoening die optreedt wanneer één of beide van de stemplooien niet open en sluit niet correct. Single stemplooi verlamming is een veel voorkomende aandoening. Verlamming van beide stembanden is zeldzaam en kan levensbedreigend zijn.

De stembanden zijn twee elastische banden van spierweefsel in het strottenhoofd (strottenhoofd) direct boven de luchtpijp (luchtpijp) (zie figuur). Als je uitademt, je stembanden blijven uit elkaar en bij het slikken, ze zijn goed gesloten. Wanneer u uw stem gebruiken, echter, de lucht uit de longen zorgt ervoor dat je stemplooien te trillen tussen open en gesloten posities.

Als u stemplooi verlamming, kan de verlamde voudig of plooien open blijven, waardoor de luchtwegen en de longen onbeschermd. Je kon moeilijk slikken of voedsel of vloeistoffen kunnen per ongeluk voer de luchtpijp en de longen, waardoor ernstige gezondheidsproblemen.

Stemplooi verlamming kan worden veroorzaakt door letsel aan het hoofd, nek of borst, long of schildklierkanker, tumoren van de schedelbasis, hals of borst, of infectie (bijvoorbeeld de ziekte van Lyme). Mensen met bepaalde neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose of de ziekte van Parkinson, of die een beroerte hebben opgelopen, kan stembanden verlamming ervaren. In veel gevallen echter, de oorzaak onbekend.

Symptomen van stemplooi verlamming omvatten veranderingen in de stem, zoals heesheid of een hese stem, moeilijkheden met ademhalen, zoals kortademigheid of luidruchtige ademhaling en slikproblemen, zoals verstikking of hoesten wanneer je eet omdat het voedsel is per ongeluk het invoeren van de windpipe plaats van de slokdarm (de musculaire buis die de keel verbindt met de maag). Veranderingen in spraakkwaliteit, zoals verlies van volume of toonhoogte, ook optreden. Schade aan beide stembanden, hoewel zeldzaam, meestal veroorzaakt ernstige problemen met de ademhaling.

Stemplooi verlamming wordt meestal gediagnosticeerd door een KNO-arts die is gespecialiseerd in het oor, neus en keel aandoeningen. Hij of zij zal u vragen over uw klachten en wanneer de problemen in het oog begon te helpen bij het bepalen van hun zaak. De KNO-arts zal ook luisteren naar je stem te breathiness of heesheid te identificeren. Met behulp van een endoscoop-een buis met een licht aan het eind zal uw arts direct in de keel van de stemplooien. Sommige artsen ook een zogenaamde laryngeal elektromyografie, waarbij de elektrische impulsen van de zenuwen in het strottenhoofd meet gebruiken, beter inzicht in de gebieden van verlamming.

De meest voorkomende behandelingen voor stembanden verlamming zijn stem therapie en chirurgie. Sommige mensen stemmen zullen vanzelf herstellen ergens gedurende het eerste jaar na de diagnose, dat is de reden waarom artsen vaak uitstellen chirurgie voor minstens een jaar. Gedurende deze tijd, zal uw arts waarschijnlijk doorverwijzen naar een logopedist voor spraak therapie, die oefeningen om de stembanden te versterken of te verbeteren ademhaling tijdens het spreken kan inhouden. U kunt ook leren hoe u uw stem anders te gebruiken, bijvoorbeeld door langzamer te spreken of het openen van de mond breder wanneer je spreekt. Verschillende chirurgische procedures beschikbaar, afhankelijk van of één of beide stemplooien verlamd. De meest voorkomende procedures te wijzigen van de positie van de stemplooien. Deze kunnen omvatten het inbrengen van een structurele implantaat of steken de larynx kraakbeen verplaatsen en breng de stemplooien dichter bij elkaar. Deze procedures meestal resulteren in een sterkere stem. Chirurgie wordt gevolgd door extra stemtherapie te helpen fine-tunen van de stem.

Wanneer beide stembanden verlamd zijn, kan een tracheotomie nodig zijn om te helpen met ademhalen. In een tracheotomie wordt een incisie gemaakt in de voorzijde van de hals en een beademingsbuis ingebracht door een opening, een zogenaamde stoma in de luchtpijp. In plaats van optreden door de neus en mond, de ademhaling nu gebeurt door de buis. Na de operatie, de behandeling met een logopedist helpt je leren hoe je de stem te gebruiken en hoe goed de zorg voor de beademingsbuis.

Het National Institute on Doofheid en andere Communication Disorders (NIDCD) ondersteunt onderzoek studies die de oorzaken van de stemplooien verlamming en betere manieren om de aandoening te behandelen verkennen. Een chirurgische ingreep, de zogenaamde medialization laryngoplasty, voegt een structurele implantaat in het strottenhoofd naar stemkwaliteit terug te keren. Echter, bijna een kwart van de mensen die deze behandeling moet terugkeren voor herpositionering van de operatie te fine-tunen van de plaatsing van het implantaat te ontvangen. Een NIDCD ondersteunde onderzoekers momenteel ontwikkelt een pre-operatieve planning systeem dat gebruik maakt 3-D computermodellen om de beste locatie en configuratie van het implantaat te bepalen. De operatie maakt ook gebruik van een beeldgeleide systeem waarmee de chirurg om de exacte locatie van de stemplooien visualiseren precieze plaatsing van het implantaat verzekeren. De onderzoekers hopen dat dit nieuwe systeem zal de behoefte aan herhaalde chirurgische ingrepen te verminderen en de kosten te verlagen en het risico van chirurgische complicaties van de procedure.

Het ook is de ondersteuning van een decennia-lange project aan een elektrische stimulatie technologie om mensen te helpen voorkomen dat een tracheotomie wanneer beide stembanden verlamd te ontwikkelen. De inrichting, die momenteel getest in dieren en mensen, gebruikt een geïmplanteerde pacemaker larynx zenuwen te stimuleren. Dit brengt mobiliteit de stemplooien zodat ze open te laten ademen en nabij spreken en slikken mogelijk.

Als u onverklaarbare veranderingen in de stem of ongemak opmerkt, moet u een KNO-arts of een logopedist voor de evaluatie en de eventuele behandeling te raadplegen.

Het houdt een directory van organisaties die informatie over de normale en gestoorde processen van het gehoor, evenwicht, smaak, geur, stem, spraak en taal te bieden. Zie de lijst van organisaties op www.nidcdernment / directory.

Gebruik de volgende trefwoorden om u te helpen zoeken naar organisaties die vragen kunnen beantwoorden en gedrukte of elektronische informatie over stemplooi verlamming

Voor meer informatie, aanvullende adressen en telefoonnummers, of een gedrukte lijst van organisaties, contact; Information Clearinghouse, 1 Mededeling Avenue, Bethesda, MD 20892-3456, Toll-free Voice: (800) 241-1044, Toll-free TTY: (800) 241-1055, E-mail: nidcdinfo @ nidcdernment

Publicatie nr 11-4306; Updated oktober 2011