tuberculose ziekte

Tuberculose (tbc) is een potentieel ernstige infectieziekte die vooral van invloed op uw longen. De bacteriën die tuberculose veroorzaken, worden verspreid van de ene persoon naar de andere door middel van kleine druppeltjes in de lucht via hoesten en niezen.

Eenmaal zeldzaam in de ontwikkelde landen, tuberculose-infecties begon steeds meer in 1985, mede door de opkomst van HIV, het virus dat aids veroorzaakt. HIV verzwakt het immuunsysteem van een persoon, zodat het niet de tbc-bacteriën kan vechten. In de Verenigde Staten, vanwege de sterkere bestrijdingsprogramma’s, tuberculose weer begon te dalen in 1993, maar blijft een zorg.

symptomen

Veel tuberculosestammen weerstaan ​​de meest gebruikte geneesmiddelen voor de behandeling van de ziekte. Mensen met een actieve tuberculose moet verschillende soorten medicijnen voor vele maanden om de besmetting uit te roeien en de ontwikkeling van resistentie tegen antibiotica te voorkomen.

Latente tuberculose. In deze toestand, heb je een tuberculose-infectie, maar de bacterie blijven in je lichaam in een inactieve toestand en veroorzaken geen symptomen. Latente tuberculose, ook wel inactieve tuberculose of tuberculose-infectie, is niet besmettelijk. Het kan veranderen in actieve tuberculose, zodat behandeling is belangrijk voor de persoon met latente TB en helpen de verspreiding van tuberculose. Naar schatting 2 miljard mensen hebben latente tuberculose .; Actieve tuberculose. Deze voorwaarde maakt je ziek en kan zich verspreiden naar anderen. Het kan in de eerste paar weken na infectie met de TB bacteriën, of het kan jaren later optreden.

Hoewel uw lichaam de bacteriën die tuberculose veroorzaken kan herbergen, uw immuunsysteem kan meestal voorkomen dat u ziek. Daarom artsen onderscheiden

Tekenen en symptomen van actieve tuberculose onder meer

Tuberculose kan ook gevolgen hebben voor andere delen van je lichaam, met inbegrip van uw nieren, ruggengraat of de hersenen. Wanneer TB gebeurt buiten uw longen, tekenen en symptomen variëren afhankelijk van de betrokken organen. Zo kan bijvoorbeeld tuberculose van de wervelkolom je geeft pijn in de rug, en tuberculose in uw nieren kan veroorzaken bloed in de urine.

Hoesten dat drie of meer weken duurt; Bloed ophoesten; Pijn op de borst, of pijn bij het ademen of hoesten; Onbedoeld gewichtsverlies; Vermoeidheid; Koorts; Nacht zweet; Rillingen; Verlies van eetlust

Raadpleeg uw arts als u koorts, onverklaarbaar gewichtsverlies, drenken nachtelijk zweten of een aanhoudende hoest. Deze zijn vaak tekenen van tuberculose, maar kunnen ook het gevolg van andere medische problemen. Uw arts kan testen uitvoeren om te helpen bij het bepalen van de oorzaak.

Mensen met hiv / aids; IV drugsgebruikers; Degenen die in contact met besmette personen; Werkers in de gezondheidszorg die mensen met een hoog risico op tuberculose te behandelen

Oorzaken

De Centers for Disease Control and Prevention beveelt aan dat mensen die een verhoogd risico op tuberculose worden gescreend op latente tuberculose-infectie. Deze aanbeveling bevat

Tuberculose wordt veroorzaakt door bacteriën die zich verspreiden van persoon tot persoon door microscopisch kleine druppeltjes in de lucht. Dit kan gebeuren wanneer iemand met de onbehandelde, actieve vorm van tuberculose hoesten, spreekt, niest, spuugt, lacht of zingt.

Hoewel tuberculose is besmettelijk, het is niet makkelijk te vangen. Je bent veel meer kans om tuberculose te krijgen van iemand die je leven met of werken met dan van een vreemde. De meeste mensen met actieve tuberculose, die een gepaste behandeling hebben gehad voor ten minste twee weken niet meer besmettelijk.

Sinds 1980 is het aantal gevallen van tuberculose sterk toegenomen als gevolg van de verspreiding van HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt. Infectie met HIV onderdrukt het immuunsysteem, waardoor het moeilijk is voor het lichaam om tbc-bacteriën te controleren. Als gevolg daarvan, mensen met hiv zijn vele malen meer kans om tbc te krijgen en om de voortgang van latente naar actieve ziekte dan mensen zijn die niet hiv-positief.

Een andere reden blijft tuberculose een belangrijke doodsoorzaak is de toename van resistente stammen van de bacterie. Sinds de eerste antibiotica werden gebruikt om tuberculose meer dan 60 jaar geleden strijden, enkele TB kiemen het vermogen om te overleven ontwikkeld, en dat het vermogen wordt doorgegeven aan hun nakomelingen.

Risicofactoren

Resistente stammen van tuberculose ontstaan ​​wanneer antibiotica niet alle bacteriën het gericht doden. De overlevende bacteriën resistent tegen dat specifieke geneesmiddel en andere antibiotica vaak ook. Sommige TB bacteriën resistentie ontwikkeld tegen de meest gebruikte behandelingen, zoals isoniazid en rifampin.

HIV / AIDS; diabetes; Ernstige nierziekte; Bepaalde vormen van kanker; kankerbehandeling, zoals chemotherapie; Geneesmiddelen om afstoting van getransplanteerde organen te voorkomen; Sommige geneesmiddelen voor de behandeling van reumatoïde artritis, ziekte van Crohn en psoriasis; Ondervoeding; Zeer jonge of gevorderde leeftijd

complicaties

Sommige stammen van TB hebben ook resistentie tegen geneesmiddelen minder vaak worden gebruikt bij de behandeling van tuberculose, zoals antibiotica bekend als fluorchinolonen, en injecteerbare geneesmiddelen zoals amikacine, kanamycine en capreomycine. Deze medicijnen worden vaak gebruikt om infecties die resistent zijn tegen de meest gebruikte geneesmiddelen behandelen.

Afrika; Oost-Europa; Azië; Rusland; Latijns Amerika; Caribische eilanden

Iedereen kan tuberculose krijgen, maar bepaalde factoren kunnen het risico van de ziekte te vergroten. Deze factoren omvatten

Gebrek aan medische zorg. Als u een laag of vast inkomen, wonen in een afgelegen gebied, hebben onlangs emigreerde naar de Verenigde Staten, of dakloos zijn, kunt u de toegang tot de medische zorg die nodig zijn voor de diagnose en behandeling van TB gebrek .; Druggebruik. IV drugsgebruik of alcoholmisbruik verzwakt je immuunsysteem en maakt je kwetsbaarder voor tuberculose .; Het gebruik van tabak. Het gebruik van tabak verhoogt het risico op het krijgen van tuberculose en sterven aan het.

Diagnose

Een gezond immuunsysteem vaak succesvol bestrijdt tbc-bacteriën, maar je lichaam kan niet mount een effectieve verdediging als je weerstand laag is. Een aantal ziekten en medicijnen kunnen uw immuunsysteem verzwakken, met inbegrip

Het risico van aanbestedende tuberculose is hoger voor mensen die in of reizen naar landen die hoge tarieven van tuberculose en resistente tuberculose hebben te leven, met inbegrip van

Gezondheidszorg werk. Regelmatig contact met mensen die ziek zijn vergroot uw kansen op blootstelling aan tbc-bacteriën. Het dragen van een masker en veelvuldig handen wassen sterk verminderen uw risico .; Wonen of werken in een residentiële zorginstelling. Mensen die wonen of werken in gevangenissen, immigratie centra of verpleeghuizen zijn allemaal op een hoger risico van tuberculose. Dat komt omdat het risico van de ziekte hoger is overal is er overbevolking en slechte ventilatie .; Wonen in een vluchtelingenkamp of onderdak. Verzwakt door slechte voeding en een slechte gezondheid en leven in overvolle, onhygiënische omstandigheden, de vluchtelingen in het bijzonder een hoog risico op tuberculose-infectie.

Zonder behandeling kan tuberculose fataal zijn. Onbehandelde actieve ziekte meestal van invloed op de longen, maar het kan zich verspreiden naar andere delen van je lichaam door je bloedbaan. Voorbeelden van tuberculose complicaties zijn

Spinal pijn. Rugpijn en stijfheid zijn voorkomende complicaties van tuberculose .; Gewrichtsschade. Tuberculeuze artritis meestal van invloed op de heupen en knieën .; Zwelling van de membranen die je hersenen (meningitis) te dekken. Dit kan een voortdurende of intermitterende hoofdpijn die optreedt weken veroorzaken. Mentale veranderingen ook mogelijk .; Lever- of nierproblemen. Je lever en de nieren helpen filter afval en onzuiverheden uit je bloedbaan. Deze functies worden verslechteren, als de lever of de nieren zijn aangetast door tuberculose .; Hartaandoeningen. In zeldzame gevallen kan tuberculose de weefsels die je hart omringen, waardoor ontstekingen en vochtophopingen die kunnen interfereren met het vermogen van je hart om effectief te pompen infecteren. Deze aandoening, genaamd harttamponade, kan fataal zijn.

Tijdens het lichamelijk onderzoek, zal uw arts uw lymfeklieren te controleren op zwelling en gebruik maken van een stethoscoop om aandachtig te luisteren naar de geluiden je longen te maken terwijl je inademt.

De meest gebruikte diagnostisch hulpmiddel voor tuberculose is een eenvoudige huidtest, hoewel bloedonderzoek steeds gewoner. Een kleine hoeveelheid van een stof genaamd tuberculine PPD ingespoten net onder de huid van binnen onderarm. Je moet alleen een kleine naald prik voelen.

isoniazid; Rifampin (Rifadin, Rimactane); Ethambutol (Myambutol); pyrazinamide

Behandeling

Binnen 48 tot 72 uur, zal een zorgverlener je arm te controleren op zwelling op de injectieplaats. Een harde, verhoogde rode bult betekent dat je kans op tuberculose-infectie hebben bent. De grootte van de bult bepaalt of de testresultaten aanzienlijk.

Bedaquiline; linezolid

De tbc-huidtest is niet perfect. Soms, het suggereert dat mensen hebben TB als ze echt niet. Het kan ook aangeven dat mensen niet TB hebben wanneer ze echt doen.

Een vals-positieve test kan gebeuren als u onlangs gevaccineerd met de bacillus Calmette-Guerin (BCG) vaccin. Dit tuberculose-vaccin wordt zelden gebruikt in de Verenigde Staten, maar wordt veel gebruikt in landen met hoge tuberculose-infectie tarieven.

Voorbereiding voor een afspraak

Vals-negatieve resultaten kan optreden bij bepaalde bevolkingsgroepen – waaronder kinderen, ouderen en mensen met aids – die soms niet reageren op de tbc-huidtest. Een vals-negatief resultaat kan ook voorkomen bij mensen die onlangs zijn geïnfecteerd met TB, maar waarvan de immuunsystemen nog niet gereageerd op de bacteriën.

Bloedonderzoek kan worden gebruikt om te bevestigen of te weerleggen latente of actieve tuberculose. Deze testen maken gebruik van geavanceerde technologie om de reactie van uw immuunsysteem om TB bacteriën te meten. QuantiFERON-TB Gold in-reageerbuis en T-SPOT.TB testen zijn twee voorbeelden van TB bloedonderzoek.

Misselijkheid of braken; Verlies van eetlust; Een gele kleur aan uw huid (geelzucht); Donkere urine; Een koorts die drie of meer dagen duurt en heeft geen duidelijke oorzaak

Coping en ondersteuning

Deze testen vereisen slechts een kantoor te bezoeken. Een bloedonderzoek kan handig zijn als je een hoog risico op tuberculose-infectie, maar hebben een negatieve reactie op de huidtest, of als u onlangs het BCG-vaccin hebben ontvangen.

het voorkomen

Als u een positieve huidtest hebben gehad, zal uw arts waarschijnlijk een röntgenfoto van de borst of een CT-scan te bestellen. Dit kan witte vlekken in je longen laten zien waar uw immuunsysteem is ommuurd tbc-bacteriën, of het kan veranderingen in uw longen als gevolg van actieve tuberculose te onthullen. CT-scans bieden meer gedetailleerde beelden doen dan X-stralen.

Als je borst X-ray tekenen van tuberculose, kan uw arts monsters van uw sputum te nemen – het slijm dat opkomt als je hoest. De monsters worden getest op TB bacteriën.

Sputum monsters kan ook worden gebruikt om te testen voor drug-resistente stammen van tuberculose. Dit helpt uw ​​arts kiezen voor de medicijnen die de meeste kans om te werken. Deze tests kunnen vier tot acht weken in beslag kunnen nemen.

Meer informatie over Tuberculose

Medicijnen zijn de hoeksteen van de behandeling van tuberculose. Maar behandelen TB duurt veel langer dan de behandeling van andere vormen van bacteriële infecties.

Met tuberculose, moet je antibiotica nemen gedurende tenminste zes tot negen maanden. De exacte drugs en de duur van de behandeling is afhankelijk van uw leeftijd, algehele gezondheid, eventuele resistentie, in de vorm van tuberculose (latent of actief) en de locatie van de infectie in het lichaam.

Meer over Tuberculose

Recent onderzoek suggereert dat een kortere termijn van de behandeling – vier maanden in plaats van negen – kan met gecombineerde medicijnen effectief in het houden van latente tuberculose uit steeds actieve tuberculose zijn. Met de kortere behandelingskuur mensen vaker hun medicatie, en het risico van bijwerkingen wordt verminderd. Studies zijn gaande.

Als u latente tuberculose, moet u mogelijk slechts één type TB drug. Actieve tuberculose, in het bijzonder als het een drug-resistente stam, zullen verschillende geneesmiddelen nodig hebben in een keer De meest voorkomende medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van tuberculose omvatten

Als u resistente TB, een combinatie van antibiotica fluorchinolonen en injecteerbare geneesmiddelen, zoals amikacine, kanamycine of capreomycine genoemd, worden algemeen gebruikt voor 20 tot 30 maanden. Sommige vormen van tbc ontwikkelen resistentie tegen deze medicijnen ook.

Een aantal nieuwe drugs worden gezien als add-on therapie bij de huidige resistente combinatie van behandeling, met inbegrip

Ernstige bijwerkingen van TB-geneesmiddelen zijn niet gebruikelijk, maar kan gevaarlijk zijn wanneer ze optreden. Alle tuberculose medicijnen kunnen zeer giftig voor je lever. Bij het nemen van deze medicijnen, contact op met uw arts onmiddellijk als u een van de volgende

Na een paar weken, zal je niet besmettelijk en je kan beter begint te voelen. Het is misschien verleidelijk om te stoppen met het nemen van uw TB drugs. Maar het is van cruciaal belang dat u klaar bent met het volledige verloop van de behandeling en neem de medicatie precies zoals voorgeschreven door uw arts. Het stoppen van de behandeling te vroeg of het overslaan van doses kan zorgen dat de bacteriën die nog in leven zijn resistent zijn tegen deze geneesmiddelen, wat leidt tot TB dat is veel gevaarlijker en moeilijker te behandelen.

Om mensen te helpen de stok met hun behandeling, een programma genaamd direct waargenomen therapie (DOT) wordt aanbevolen. In deze benadering, een hulpverlener beheert uw medicatie, zodat u niet hoeft te onthouden om het te nemen op uw eigen.

Als u vermoedt dat u tuberculose, contact op met uw huisarts. U kunt worden doorverwezen naar een arts die gespecialiseerd is in infectieziekten of longziekten (longarts).

Kijk uit voor een pre-afspraak beperkingen. Wanneer u uw afspraak te herinneren om te vragen of er iets is wat je hoeft te doen op voorhand .; Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarom u de afspraak gepland kan lijken .; Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van de recente veranderingen in het leven of internationale reizen .; Een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen die u momenteel gebruikt of kort geleden heeft .; Schrijf een lijst van vragen aan uw arts te vragen.

Het voorbereiden van een lijst van vragen kan u helpen het meeste uit uw tijd te maken met uw arts. Voor tuberculose, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te omvatten

Uw arts zal waarschijnlijk vragen te stellen, zoals

Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn klachten ?; Moet ik eventuele tests ?; Welke behandelingen zijn beschikbaar? Welke raden jullie aan ?; Wat gebeurt er als de behandeling niet werkt ?; Hoe lang moet ik blijven op de behandeling ?; Hoe vaak moet ik contact met u ?; Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste samen te beheren deze voorwaarden?

Behandeling van tuberculose is een ingewikkeld en langdurig proces. Maar de enige manier om de ziekte te genezen is aan de stok met uw behandeling. U vindt het misschien nuttig om hebben uw medicatie gegeven door een verpleegkundige of een andere zorgverlener, zodat u niet hoeft te onthouden om het te nemen op uw eigen. Daarnaast proberen om uw normale activiteiten en hobby’s te behouden en blijf in contact met familie en vrienden.

Houd in gedachten dat je fysieke gezondheid uw geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Ontkenning, woede en frustratie zijn normaal wanneer je moet omgaan met iets moeilijks en onverwacht. Op sommige momenten kan meer instrumenten moet je om te gaan met deze of andere emoties. Professionals, zoals therapeuten of gedragsproblemen psychologen, kan u helpen om positieve coping-strategieën te ontwikkelen.

Als u positief voor latente tuberculose-infectie te testen, kan uw arts u adviseren om medicijnen te nemen om uw risico op het ontwikkelen van actieve tuberculose te verminderen. Het enige type van tuberculose die besmettelijk is het actief ras, wanneer de longen aantast. Dus als je kunt voorkomen dat uw latente tuberculose uit steeds actief is, zult u niet tuberculose doorgeven aan iemand anders.

Als u actieve tuberculose, houd uw kiemen voor jezelf. Het duurt meestal een paar weken van de behandeling met tbc-medicijnen voordat je meer bent niet besmettelijk. Volg deze tips om te voorkomen dat uw vrienden en familie van het krijgen van zieke

Dit is de belangrijkste stap die u kunt nemen om jezelf en anderen te beschermen tegen tuberculose. Als je vroeg stopt met de behandeling of overslaan doses, TB bacteriën hebben een kans om mutaties die hen in staat stellen om de meest krachtige tbc-medicijnen te overleven te ontwikkelen. De verkregen resistente stammen veel dodelijker en moeilijk te behandelen.

Wat zijn uw symptomen, en wanneer hebben ze beginnen ?; Heeft iemand die je kent een actieve tuberculose ?; Heeft u HIV of AIDS ?; Bent u geboren in een ander land, of heb je reisde in een ander land ?; Heb je ooit geleefd met iemand die tuberculose had ?; Was je ingeënt tegen tuberculose als zuigeling ?; Heeft u ooit tuberculose of een positieve huidtest ?; Heb je ooit medicijn genomen voor TB? Zo ja, wat voor soort en voor hoe lang ?; Wat voor soort werk doe je?; Heeft u alcohol of recreatieve drugs gebruiken?

In landen waar tuberculose komt vaker voor, vaak kinderen worden gevaccineerd met Bacillus Calmette-Guerin (BCG) vaccin, omdat het ernstige tuberculose bij kinderen kan worden voorkomen. De BCG vaccin wordt niet aanbevolen voor algemeen gebruik in de Verenigde Staten omdat het niet erg effectief bij volwassenen. Tientallen nieuwe tbc-vaccins zijn in verschillende stadia van ontwikkeling en testen.

Symptomen en de behandeling van

Blijf thuis. Ga niet naar werk of school of slapen in een kamer met andere mensen tijdens de eerste paar weken van de behandeling van actieve tuberculose .; Ventileer de kamer. Tuberculose ziektekiemen verspreid gemakkelijker in kleine gesloten ruimtes waar de lucht beweegt niet. Als het niet te koud buiten, de ramen open en gebruik een ventilator om de binnenlucht buiten blazen .; Bedek je mond. Gebruik een tissue om je mond op elk gewenst moment te dekken je aan het lachen, niezen of hoesten. Zet de vuile weefsel in een zak, sluit deze af en gooi het weg .; Draag een masker. Het dragen van een chirurgisch masker als je rond andere mensen tijdens de eerste drie weken van de behandeling kan helpen bij het verminderen van het risico van overdracht.

1

 1

2s

)