types van netvliesloslating – topic overzicht

Er zijn drie soorten netvliesloslating.

De meest voorkomende oorzaak van retinale tranen is glasvochtloslating (PVD). PVD is een normaal onderdeel van het ouder worden, waarbij het glasvocht scheidt van het netvlies. PVD is meestal onschuldig, maar soms is het glasvocht kan zo hard dat het scheurt het netvlies te trekken. Netvliesscheuren vaakst voorkomen aan de zijkant (omtrek) van de retina, omdat het glasvocht sterkst aan het netvlies is bevestigd in die gebieden. Als eye fluïdum beweegt door de scheur en bouwt onder het netvlies, kan het netvlies losraakt van de achterkant van het oog.

Netvliesscheuren vaak niet leiden tot netvliesloslating. Maar netvliesscheuren die zich voordoen bij de nieuwe symptomen (zoals floaters, lichtflitsen of andere visuele stoornissen) zijn veel meer kans om vooruitgang te detachementen. Een netvliesloslating kan ook vaker optreden als u andere dingen die uw risico-bijvoorbeeld verhogen, als je bijziend bent of als u recent een cataractoperatie hebben gehad.

Tractie netvliesloslating gebeurt wanneer littekenweefsel of andere abnormaal weefsel groeit op het oppervlak van het netvlies, trekken de retina weg van de laag eronder. Dit betekent niet een specifieke scheur of breuk in het netvlies veroorzaken.

De belangrijkste oorzaak van tractie netvliesloslating is proliferatieve retinopathie, een aandoening meestal veroorzaakt door diabetes.

Exsudatieve netvliesloslating ontstaat wanneer bloed of vloeistof uit de middelste laag van weefsel dat de oogbal (vaatvlies) vormt uitmondt in de ruimte onder het netvlies en scheidt het netvlies van de laag eronder. Het detachement niet scheuren in het netvlies of tractie van het glasvocht te betrekken.

Exsudatieve netvliesloslating is meestal een complicatie van andere ziekten of aandoeningen. Deze kunnen omvatten ernstige maculadegeneratie, oogtumoren, ontsteking in het vaatvlies en het netvlies of ernstige hoge bloeddruk.