ulipristal (oraal)

UE-li-PRIS-tal AS-e-tate

In het U.S.

Beschikbare Dosage Forms

Therapeutische Klasse: Contraceptive

Ulipristal is een nood-anticonceptiepil die wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen na onbeschermde seks of na falen van andere anticonceptie methode. Het werkt door het voorkomen of uitstellen van de introductie van eicel van een vrouw uit de eierstok (ovulatie). Het kan ook voorkomen dat de bevestiging van eieren van de vrouw aan de wand van de uterus (baarmoeder).

ulipristal mag niet worden gebruikt als een gewone anticonceptie. Bespreek uw opties voor geboortebeperking met uw arts.

ulipristal is alleen beschikbaar met een recept van uw arts.

Bij de beslissing om een ​​medicijn te gebruiken, moeten de risico’s van het geneesmiddel worden afgewogen tegen het goed zal doen. Dit is een beslissing die u en uw arts zal maken. Voor ulipristal, moet het volgende worden overwogen

Vertel uw arts als u ooit een ongewone of allergische reactie op ulipristal of andere geneesmiddelen hebben gehad. Vertel uw zorgverlener als u een andere soorten allergieën, zoals voor voedsel, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, of dieren. Voor niet-receptplichtige producten, lees het etiket of de verpakking ingrediënten zorgvuldig.

Passende studies uitgevoerd tot op heden niet aangetoond pediatrische-specifieke problemen die het nut van ulipristal in tiener vrouwtjes zou beperken. ulipristal kan worden gebruikt als noodanticonceptiemiddel tienerbands vrouwtjes maar wordt niet aanbevolen voor het begin van de menstruatie.

Ulipristal mag niet worden gebruikt bij postmenopauzale vrouwen.

Er zijn geen adequate studies bij vrouwen voor het bepalen van zuigeling risico bij het gebruik van deze medicatie tijdens de borstvoeding. Weeg de potentiële voordelen tegen de mogelijke risico’s voordat u dit medicijn tijdens de borstvoeding.

Hoewel bepaalde geneesmiddelen niet samen helemaal gebruikt, in andere gevallen twee verschillende geneesmiddelen kunnen samen worden gebruikt, zelfs als een interactie optreden. In deze gevallen kan uw arts de dosering te veranderen, of andere voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Als u het nemen van ulipristal, is het vooral belangrijk dat uw arts weten als u één van de onderstaande geneesmiddelen. De volgende interacties zijn geselecteerd op basis van hun mogelijke betekenis en zijn niet noodzakelijk allemaal inbegrepen.

Met behulp van ulipristal met een van de volgende geneesmiddelen wordt niet aanbevolen. Uw arts kan besluiten om u te behandelen met deze medicatie of wijzigen enkele van de andere geneesmiddelen die u neemt.

Ulipristal gebruik met een van de volgende geneesmiddelen wordt gewoonlijk niet aanbevolen, maar kan in sommige gevallen nodig. Als beide geneesmiddelen samen worden voorgeschreven, kan uw arts de dosering of hoe vaak u een of beide van de geneesmiddelen te gebruiken veranderen.

Bepaalde geneesmiddelen mogen niet gebruikt worden op of rond het tijdstip van het eten van voedsel of het eten van bepaalde soorten voedsel, aangezien interacties kunnen optreden. Gebruik van alcohol of tabak met bepaalde geneesmiddelen kunnen ook leiden tot interacties optreden. Bespreek met uw arts het gebruik van uw geneesmiddel met voedsel, alcohol of tabak.

Om het gebruik van noodanticonceptiemiddelen zo veilig en betrouwbaar mogelijk te maken, moet je begrijpen hoe en wanneer ze te gebruiken en welke effecten kunnen worden verwacht.

ulipristal wordt geleverd met een bijsluiter. Lees en volg de instructies nauwkeurig. Vraag uw arts als u vragen hebt.

Gebruik ulipristal precies zoals voorgeschreven door uw arts. ulipristal is voor incidenteel gebruik als een noodsituatie geboortebeperking. Het moet uw gewone anticonceptie methode niet vervangen. U kunt gebruik maken van ulipristal op elk moment tijdens uw menstruatie, maar geen gebruik maken van ulipristal meer dan één keer in dezelfde maandelijkse periode.

U kunt ulipristal met of zonder voedsel.

Als u moet overgeven binnen 3 uur na het nemen van ulipristal, bel dan uw arts meteen. Uw arts kan een andere tablet voor u voorschrijven.

De dosis ulipristal zal verschillend zijn voor verschillende patiënten. Volg uw arts orders of de aanwijzingen op het etiket. De volgende informatie bevat alleen de gemiddelde doses van ulipristal. Als uw dosis is anders, doe het niet veranderen, tenzij uw arts u vertelt dat te doen.

De hoeveelheid geneesmiddel die u afhankelijk van de sterkte van het geneesmiddel. Ook het aantal doses u elke dag in te nemen, de toegestane tijd tussen de doses en de duur van het geneesmiddel in te nemen ben je afhankelijk van de medisch probleem waarvoor u gebruik van het geneesmiddel.

Bewaar het geneesmiddel in een afgesloten container bij kamertemperatuur, weg van warmte, vocht en direct licht. Vorstvrij bewaren.

Buiten het bereik van kinderen.

Bewaar geen verouderde medicijnen of medicijnen niet meer nodig.

Het is zeer belangrijk dat uw arts controleert u nauw samen om ervoor te zorgen ulipristal maken correct werkt en geen ongewenste effecten veroorzaken.

Hoewel u ulipristal gebruikt om zwangerschap te voorkomen, moet je weten dat het gebruik van ulipristal terwijl je zwanger kon de ongeboren baby schadelijk zijn. Uw arts kan u een zwangerschapstest te geven voordat u ulipristal om ervoor te zorgen dat je niet zwanger bent. Als u denkt dat u zwanger bent geworden tijdens het gebruik van het geneesmiddel, raadpleeg dan uw arts meteen.

ulipristal wordt niet aanbevolen bij vrouwen die borstvoeding geven.

Bel uw arts meteen als u een ernstige onderbuik of maagpijn 3-5 weken na het nemen van ulipristal. Misschien een zwangerschap buiten de baarmoeder (baarmoederhals), waarbij een ectopische zwangerschap genoemd. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan een ernstige en levensbedreigende aandoening. Het kan ook problemen die kunnen maken het moeilijker voor u om zwanger te worden in de toekomst veroorzaken.

ulipristal kan uw volgende maandelijkse periode eerder of later dan verwacht door een paar dagen te maken. Als uw volgende periode na het nemen van ulipristal meer dan 1 week te laat, contact op met uw arts meteen voor een zwangerschapstest.

Uw reguliere anticonceptie methode, zoals de pil of pleister kan niet zo goed werkt terwijl u ulipristal. Je moet niet beginnen met hormonale anticonceptiemiddelen tot ten minste 5 dagen na het gebruik van ulipristalacetaat en je moet een barrière methode te gebruiken, zoals een condoom met zaaddodend middel, diafragma, of zwangerschap tot schuim of gelei, tot de volgende menstruele cyclus.

ulipristal misschien niet zo goed werkt bij vrouwen met een body mass index (BMI) van meer dan 66 pond per vierkante meter.

ulipristal zal je niet beschermen tegen HIV / AIDS en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Als dit een probleem voor u, praten met uw arts.

Geen andere medicijnen niet innemen, tenzij ze hebben met uw arts besproken. Dit is inclusief recept of nonprescription (over-the-counter [OTC]) geneesmiddelen en kruiden (bv St. Janskruid) of vitaminesupplementen.

Samen met zijn nodig effecten, kan een geneesmiddel enige ongewenste effecten veroorzaken. Hoewel niet alle van deze bijwerkingen kunnen optreden, als ze optreden kunnen ze medische hulp nodig.

Neem contact op met uw arts onmiddellijk als één van de volgende bijwerkingen optreden

Sommige bijwerkingen kunnen optreden die meestal geen directe medische zorg nodig hebben. Deze bijwerkingen kunnen verdwijnen tijdens de behandeling als uw lichaam zich aanpast aan het geneesmiddel. Ook kan uw zorgverlener in staat zijn om u te vertellen over manieren om te voorkomen of te verminderen een aantal van deze bijwerkingen. Neem contact op met uw zorgverlener als één van de volgende bijwerkingen blijven of hinderlijk zijn of als u vragen heeft over hen

Andere bijwerkingen die niet in de lijst kan zich ook voordoen bij sommige patiënten. Als u nog andere effecten opmerkt, contact op met uw zorgverlener.