vleesbomen ziekte

Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen van de baarmoeder die vaak verschijnen tijdens de vruchtbare jaren. Ook wel leiomyomen (lie-o-mijn-O-Muhs) of myomen, zijn vleesbomen niet geassocieerd met een verhoogd risico op baarmoederkanker en zelden ontwikkelen tot kanker.

Vleesbomen ontwikkelen van het gladde spierweefsel van de baarmoeder (myometrium). Een enkele cel verdeelt herhaaldelijk, uiteindelijk het creëren van een stevige, rubberachtige massa te onderscheiden van het omliggende weefsel. De groeipatronen van vleesbomen varieert – zij langzaam of snel groeien, of ze kunnen even groot blijft. Sommige vleesbomen gaan door de groei spurts, en sommigen kunnen krimpen op hun eigen. Veel vleesbomen die tijdens de zwangerschap krimpen of verdwijnen na de zwangerschap, als de baarmoeder gaat terug naar een normale grootte aanwezig zijn geweest.

symptomen

Vleesbomen variëren in grootte van zaailingen, niet op te sporen door het menselijk oog, om volumineuze massa’s die kunnen vervormen en vergroten de baarmoeder. Ze kunnen een of meerdere zijn, in extreme gevallen uitbreiden van de baarmoeder zo veel dat het de ribbenkast bereikt.

Zware menstruatie bloeden; Langdurige menstruatie – zeven dagen of meer van de menstruele bloeden; Druk in het bekken of pijn; Frequent urineren; Moeilijkheid uw blaas te legen; Constipatie; Rugpijn of been pijn

Maar liefst 3 van de 4 vrouwen hebben vleesbomen ergens tijdens hun leven, maar de meeste zijn zich niet bewust van hen, omdat ze veroorzaken vaak geen symptomen. Uw arts kan vleesbomen overigens ontdekken tijdens een bekken examen of prenatale echografie.

Er zijn drie hoofdtypen van vleesbomen. Intramurale vleesbomen groeien binnen de gespierde baarmoederwand. Submucosale vleesbomen verdikking in de baarmoederholte. Subserosal vleesbomen uitsteken aan de buitenkant van de baarmoeder. Sommige subserosal of submucosale vleesbomen zijn gesteelde – ze hangen aan een stengel binnen of buiten de baarmoeder.

Bij vrouwen die symptomen, de meest voorkomende symptomen van vleesbomen omvatten

Submucosale vleesbomen. Vleesbomen die groeien in de inwendige holte van de uterus (submucosale vleesbomen) vaker langdurige, zware menstruatie bloeden veroorzaken en soms een probleem voor vrouwen die zwanger .; Subserosal vleesbomen. Vleesbomen die uitsteken aan de buitenkant van de baarmoeder (subserosal vleesbomen) kan soms druk op je blaas, waardoor je urine-symptomen. Als vleesbomen puilen uit de achterkant van je baarmoeder, ze af en toe kunnen drukken, hetzij op uw rectum, waardoor een druk gevoel, of op uw spinale zenuwen, waardoor rugpijn .; Intramurale vleesbomen. Sommige fibromen groeien binnen de gespierde baarmoederwand (intramuraal vleesbomen). Als groot genoeg is, kunnen zij de vorm van de baarmoeder verstoren en leiden tot langdurige, zware menstruatie, evenals pijn en druk.

In zeldzame gevallen kan een vleesboom leiden tot acute pijn als het ontgroeit haar bloedtoevoer. Beroofd van voedingsstoffen, de vleesboom begint te sterven. Bijproducten uit een degenererende vleesboom kan sijpelen in het omringende weefsel, waardoor pijn en zelden, koorts. Een vleesboom die hangt aan een stengel binnen of buiten de baarmoeder (gesteelde vleesboom) kan leiden tot pijn door te draaien op de stengel en het afsnijden van de bloedtoevoer.

Pijn in het bekken dat niet weggaat; Overdreven zware of pijnlijke menstruatie; Spotting of bloeden tussen periodes; Pijn in overeenstemming met geslachtsgemeenschap; Vergrote baarmoeder en buik; Moeilijkheid uw blaas te legen

Oorzaken

Fibroid locatie, de grootte en het aantal invloed tekenen en symptomen

Raadpleeg uw arts als u

Onmiddellijk medische hulp als u een ernstige vaginale bloeden of scherpe pijn in het bekken die komt op plotseling.

Artsen niet de oorzaak van vleesbomen weten, maar onderzoek en klinische ervaring wijs deze factoren

Er zijn weinig bekende risicofactoren voor vleesbomen, behalve een vrouw van vruchtbare leeftijd. Andere factoren die een impact kunnen hebben op de vleesboom ontwikkeling omvatten

Risicofactoren

Hoewel vleesbomen meestal niet gevaarlijk, kunnen ze ongemak veroorzaken en kan leiden tot complicaties zoals bloedarmoede uit zwaar bloedverlies.

Genetische veranderingen. Veel vleesbomen bevatten veranderingen in genen die verschillen van die van normale baarmoeder spiercellen. Er is ook enig bewijs dat vleesbomen in de familie en dat identieke tweelingen vaker allebei vleesbomen dan niet-identieke tweelingen .; Hormonen. Oestrogeen en progesteron, twee hormonen die de ontwikkeling van het baarmoederslijmvlies stimuleert tijdens elke menstruatiecyclus als voorbereiding op de zwangerschap, blijken de groei van vleesbomen bevorderen. Vleesbomen bevatten meer oestrogeen en progesteron receptoren dan normale baarmoeder spiercellen doen. Vleesbomen neigen te krimpen na de menopauze te wijten aan een daling van de productie van hormonen .; Andere groeifactoren. Stoffen die het lichaam helpen handhaven weefsels, zoals insuline-achtige groeifactor, kunnen beïnvloeden vleesboom groei.

complicaties

Vleesbomen meestal niet interfereren met conceptie en zwangerschap. Echter, is het mogelijk dat vleesbomen onvruchtbaarheid of de zwangerschap schade kan veroorzaken. Submucosale vleesbomen kan implantatie en groei van een embryo te voorkomen. In dergelijke gevallen, artsen adviseren vaak het verwijderen van deze vleesbomen alvorens de zwangerschap of als je hebt meerdere miskramen gehad. In zeldzame gevallen kan vleesbomen vervormen of blokkeren uw eileiders, of interfereren met de passage van sperma van de baarmoederhals naar uw eileiders.

Erfelijkheid. Als je moeder of zus vleesbomen had, je bent een verhoogd risico op het ontwikkelen van hen .; Race. Zwarte vrouwen hebben meer kans op vleesbomen dan vrouwen van andere raciale groepen. Bovendien, zwarte vrouwen vleesbomen op jongere leeftijd, en ze zijn waarschijnlijk ook meer of grotere vleesbomen hebben .; Andere factoren. Begin van de menstruatie op jonge leeftijd, het hebben van een dieet hoger in rood vlees en lager in groene groenten en fruit, en het drinken van alcohol, zoals bier, lijken het risico op het ontwikkelen van vleesbomen te verhogen.

Je eerste afspraak zal waarschijnlijk met ofwel uw primaire zorgverlener of een gynaecoloog. Omdat afspraken kunnen kort zijn, is het een goed idee om voor te bereiden op voorhand voor uw afspraak.

Maak een lijst van alle symptomen die u ondervindt. Inclusief alle van uw symptomen, zelfs als je niet denken dat ze in verband .; Een lijst van alle medicijnen, kruiden en vitamine supplementen die u neemt. Omvatten doses en hoe vaak je ze .; Heeft u een familielid of goede vriend begeleiden u, indien mogelijk. U kunt een heleboel informatie worden gegeven bij uw bezoek, en het kan moeilijk zijn om alles te onthouden .; Neem een ​​notebook of elektronisch apparaat met u mee. Gebruik het om belangrijke informatie op: tijdens uw bezoek .; Maak een lijst van vragen aan uw arts te vragen. Een lijst van uw belangrijkste vragen eerst, voor het geval de tijd om is.

Voorbereiding voor uw afspraak

Voor vleesbomen, een aantal fundamentele vragen te stellen zijn onder andere

Zorg ervoor dat u alles wat uw arts u begrijpt. Aarzel niet om uw arts te vragen om informatie te herhalen of follow-up vragen te stellen.

Hoeveel vleesbomen heb ik? Hoe groot zijn ze?; Zijn de vleesbomen zich aan de binnen- of buitenkant van mijn baarmoeder ?; Welke soorten tests zou ik nodig ?; Welke medicijnen zijn beschikbaar voor vleesbomen of mijn symptomen te behandelen ?; Welke bijwerkingen kan ik verwachten van medicatie gebruik ?; Onder welke omstandigheden raden jullie aan een operatie ?; Moet ik een medicijn voor of na de operatie ?; Zal mijn vleesbomen invloed op mijn vermogen om zwanger te worden ?; Kan de behandeling van vleesbomen verbeteren van mijn vruchtbaarheid ?; Welke andere alternatieve behandelingen zou ik proberen?

Enkele vragen aan uw arts zou kunnen vragen omvatten

Hoe vaak heb je deze symptomen ?; Hoe lang ben je al ervaren symptomen ?; Hoe ernstig zijn uw klachten ?; Doe je symptomen lijken samen te hangen met je menstruatiecyclus ?; Is er iets verbeteren van uw symptomen ?; Is er iets te maken uw symptomen erger ?; Heeft u een familiegeschiedenis van vleesbomen?

Vleesbomen worden vaak incidenteel gevonden tijdens een routine-bekken-examen. Uw arts kan onregelmatigheden voelen in de vorm van je baarmoeder, wat suggereert dat de aanwezigheid van vleesbomen. Als u symptomen van vleesbomen hebt, kan je arts deze tests te bestellen

Als traditionele ultrasound genoeg informatie niet verstrekt, kan uw arts andere beeldvormende onderzoeken, zoals bestellen

Echografie. Als bevestiging nodig is, kan uw arts een echografie te bestellen. Het maakt gebruik van geluidsgolven om een ​​beeld van je baarmoeder te krijgen om de diagnose te bevestigen en in kaart brengen en het meten van vleesbomen. Een arts of technicus beweegt de echografie-apparaat (transducer) over je buik (transabdominale) of plaatst het in je vagina (transvaginal) om beelden van je baarmoeder te krijgen .; Laboratoriumtests. Als u ondervindt abnormale vaginale bloeden, kan uw arts andere tests om mogelijke oorzaken te onderzoeken. Dit kan onder meer een compleet bloedbeeld (CBC) om te bepalen of u anemie als gevolg van chronisch bloedverlies en andere bloedtesten moeten uitsluiten bloeden stoornissen of problemen met de schildklier.

Tests en diagnose

Tijdens een bekken-examen, uw arts voegt twee gehandschoende vingers in je vagina. En tegelijkertijd naar beneden te drukken op je buik, kan hij of zij je baarmoeder, eierstokken en andere organen in het bekken te evalueren.

Magnetic Resonance Imaging (MRI). Dit imaging test kan de grootte en de locatie van vleesbomen te tonen, te identificeren verschillende soorten van tumoren en helpen bij het bepalen passende behandeling opties .; Hysterosonography. Hysterosonography (zijn-tur-o-suh-NOG-ruh-fee), ook wel een zoutoplossing infusie sonogram, maakt gebruik van steriele zoutoplossing om de baarmoederholte uit te breiden, waardoor het makkelijker wordt om beelden van de baarmoederholte en endometrium te krijgen. Deze test kan handig zijn als je zware menstruele bloeden, ondanks de normale resultaten van de traditionele echografie .; Hysterosalpingografie. Hysterosalpingografie (zijn-tur-o-sal-ping-GOG-ruh-fee) maakt gebruik van een kleurstof om de baarmoederholte en de eileiders op röntgenbeelden te markeren. Uw arts kan het aanraden als onvruchtbaarheid is een punt van zorg. Naast de onthulling van vleesbomen, kan het helpen uw arts bepalen of uw eileiders open zijn .; Hysteroscopy. Daarvoor moet uw arts een kleine, verlichte telescoop genoemd hysteroscope via de baarmoederhals in uw baarmoeder. Uw arts injecteert dan een zoutoplossing in uw baarmoeder, het uitbreiden van de baarmoederholte en waardoor uw arts om de muren van uw baarmoeder en de openingen van uw eileiders te onderzoeken.

Tijdens een bekken-examen, uw arts voegt twee gehandschoende vingers in je vagina. En tegelijkertijd naar beneden te drukken op je buik, kan hij of zij je baarmoeder, eierstokken en andere organen in het bekken te evalueren.

Tijdens hysterosonography (zijn-tur-o-suh-NOG-ruh-fee), uw arts maakt gebruik van een dunne, flexibele buis (katheter) naar zout water (zoutoplossing) te injecteren in het holle deel van je baarmoeder. Met behulp van een ultrasone sonde, uw arts krijgt beelden van de binnenkant van de baarmoeder en controles voor eventuele onregelmatigheden.

Behandelingen en drugs

Een arts of technicus plaatst een dunne katheter in de baarmoederhals. Het geeft een vloeibaar contrast materiaal dat in uw baarmoeder stroomt. De kleurstof sporen de vorm van uw baarmoederholte en de eileiders en maakt ze zichtbaar op röntgenbeelden.

Tijdens hysteroscopy, uw arts maakt gebruik van een dunne, verlichte instrument (hysteroscope) aan de binnenkant van de baarmoeder te bekijken.

Gonadotropin-releasing hormoon (Gn-RH) agonisten. Geneesmiddelen genaamd Gn-RH agonisten (Lupron, Synarel, anderen) behandelen vleesbomen door het blokkeren van de productie van oestrogeen en progesteron, waardoor je in een tijdelijke postmenopausale toestand. Daardoor stopt de menstruatie, vleesbomen en bloedarmoede verbetert vaak. Uw arts kan een Gn-RH agonist voorschrijven om de grootte van uw vleesbomen krimpen voordat een geplande operatie. Veel vrouwen hebben aanzienlijke opvliegers tijdens het gebruik van Gn-RH-agonisten. Gn-RH agonisten doorgaans worden gebruikt voor niet meer dan drie tot zes maanden omdat de symptomen terugkeren wanneer de medicatie wordt gestopt en langdurig gebruik kan botverlies leiden .; Progestageen afgevend spiraaltje (spiraaltje). A-progestageen vrijgeven spiraaltje kan zware bloeden veroorzaakt door vleesbomen te verlichten. A-progestageen vrijgeven spiraaltje geeft alleen symptoomverlichting en niet vleesbomen krimpen of te laten verdwijnen .; Andere medicijnen. Uw arts kan aan andere medicijnen. Bijvoorbeeld, kan orale anticonceptiva of progestagenen helpen bij de controle menstruele bloeden, maar ze niet vleesboom te verkleinen. Steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), die geen hormonale geneesmiddelen, kan effectief zijn bij het verlichten van pijn in verband met vleesbomen, maar ze niet beperken bloeden veroorzaakt door vleesbomen. Uw arts kan ook voorstellen dat u neem vitamines en ijzer als je zware menstruele bloeden en bloedarmoede.

Alternatief medicijn

Er is geen enkele beste aanpak baarmoeder vleesboom behandeling – veel behandelingsmogelijkheden bestaan. Als u symptomen hebt, praten met uw arts over de opties voor de verlichting van de symptomen.

het voorkomen

Veel vrouwen met vleesbomen ervaren geen tekenen of symptomen, of slechts licht vervelende symptomen die ze kunnen leven. Als dat het geval is voor u, kan waakzaam wachten de beste optie. Vleesbomen zijn niet kwaadaardig. Ze zelden interfereren met de zwangerschap. Ze groeien meestal langzaam – of helemaal niet – en hebben de neiging te krimpen na de menopauze, bij niveaus van geslachtshormonen vallen.

Medicijnen voor vleesbomen richten hormonen die de menstruatiecyclus te reguleren, het behandelen van symptomen zoals zware menstruele bloeden en druk in het bekken. Ze hebben geen vleesbomen te elimineren, maar kunnen ze krimpen. medicijnen zijn onder andere

MRI-geleide focused ultrasound chirurgie (FUS) is

Meer informatie over Vleesbomen

Bepaalde procedures kunnen vleesbomen vernietigen zonder hen daadwerkelijk te verwijderen door middel van chirurgie. Ze bevatten

Opties voor de traditionele chirurgische procedures omvatten

Meer over Vleesbomen

Voor alle procedures, behalve hysterectomie, kleine tumoren (zaailingen) die uw arts niet detecteert tijdens de operatie kon uiteindelijk groeien en symptomen die behandeling rechtvaardigen veroorzaken. Dit wordt vaak aangeduid als de kans op herhaling. Nieuwe vleesbomen, al dan geen behandeling nodig, ook kunnen ontwikkelen.

Kleine deeltjes (embolische middelen) worden geïnjecteerd in de arteria uterina door een kleine katheter. De embolische agenten stroomt vervolgens naar de vleesbomen en indienen in de slagaders die ze voeren. Dit snijdt de bloedtoevoer naar de tumoren verhongeren.

Kleine deeltjes (embolische middelen) worden geïnjecteerd in de arteria uterina door een kleine katheter. De embolische agenten stroomt vervolgens naar de vleesbomen en indienen in de slagaders die ze voeren. Dit snijdt de bloedtoevoer naar de tumoren verhongeren.

Tijdens gerichte echografie chirurgie, hoogfrequent, worden geluidsgolven hoog energieverbruik te richten en te vernietigen vleesbomen. De procedure wordt uitgevoerd terwijl je in een MRI-scanner. De apparatuur kan uw arts om je baarmoeder te visualiseren, te lokaliseren eventuele vleesbomen en de vleesboom weefsel te vernietigen zonder enige insnijdingen.

Sommige websites en gezondheid van de consument boeken te bevorderen alternatieve behandelingen, zoals specifieke voedingsaanbevelingen, enzymen, hormonale crèmes of homeopathie. Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze technieken te ondersteunen.

Hoewel de onderzoekers blijven om de oorzaken van de vleesboom tumoren te bestuderen, weinig wetenschappelijk bewijs beschikbaar over hoe ze te voorkomen. Voorkomen vleesbomen niet altijd mogelijk, maar slechts een klein percentage van deze tumoren behandeling vereisen.

Een niet-invasieve behandelingsoptie voor vleesbomen die je baarmoeder behouden, vereist geen insnijding en wordt gedaan op een poliklinische basis .; Uitgevoerd terwijl je binnen een MRI-scanner uitgerust met een high-energy ultrasone transducer voor behandeling. De beelden geven uw arts de precieze locatie van de vleesbomen. Wanneer de locatie van de fibroid gericht, de ultrasone transducer richt geluidsgolven (sonicaties) in de fibroom te verwarmen en te vernietigen kleine gebieden van fibroid weefsel .; Nieuwere technologie, zodat onderzoekers meer te leren over de lange termijn veiligheid en effectiviteit. Maar tot nu toe verzamelde gegevens tonen aan dat FUS voor vleesbomen is veilig en effectief.

1

Baarmoeder slagader embolisatie. Kleine deeltjes (embolische middelen) worden geïnjecteerd in de slagaders van de uterus, het afsnijden van de bloedtoevoer naar vleesbomen, waardoor ze krimpen en sterven. Deze techniek kan effectief krimpen vleesbomen en verlichten van de symptomen die ze veroorzaken. Complicaties kunnen voorkomen wanneer de bloedtoevoer naar je eierstokken of andere organen in het gedrang .; Myolyse. In deze laparoscopische procedure, een elektrische stroom of laser vernietigt de vleesbomen en krimpt de bloedvaten die ze voeren. Een soortgelijke procedure genaamd cryomyolysis bevriest het vleesbomen. Myolyse wordt niet vaak gebruikt. Een andere versie van deze procedure radiofrequente ablatie, wordt onderzocht .; Laparoscopische of robot myomectomie. In een myomectomie, uw chirurg verwijdert de vleesbomen, het verlaten van de baarmoeder op zijn plaats. Indien de fibromen zijn klein en klein in aantal, kunnen u en uw arts kiezen voor een laparoscopische of robot procedure, die slanke instrumenten ingebracht via kleine incisies gebruikt in je buik om de vleesbomen uit de baarmoeder te verwijderen. Uw arts beschouwt uw buikstreek op een monitor met een kleine camera die aan een van de instrumenten. Robotic myomectomy geeft uw chirurg een vergroot, 3-D weergave van uw baarmoeder, met meer precisie, flexibiliteit en beweeglijkheid dan mogelijk is met behulp van enkele andere technieken .; Hysteroscopische myomectomie. Deze procedure kan een optie zijn als de vleesbomen zijn opgenomen in de baarmoeder (submucosale). Uw chirurg toegang en verwijdert vleesbomen met behulp van instrumenten ingebracht via de vagina en de baarmoederhals in de baarmoeder .; Endometriumablatie en resectie van submucosale vleesbomen. Deze behandeling, uitgevoerd met een gespecialiseerd instrument ingebracht in de baarmoeder, van hitte, microgolfenergie, heet water of elektrische stroom naar de bekleding van de baarmoeder te vernietigen, hetzij eindigend menstruatie of verminderen van uw menstruatie. Gewoonlijk endometriumablatie is effectief in het stoppen abnormaal bloeden. Submucosale vleesbomen kan worden verwijderd op het moment van hysteroscopy voor het baarmoederslijmvlies, maar dit heeft geen invloed op vleesbomen buiten de binnenbekleding van de baarmoeder.

)

Abdominale myomectomie. Als u meerdere vleesbomen, zeer grote vleesbomen of zeer diepe vleesbomen, kan uw arts een open abdominale chirurgische ingreep om de vleesbomen te verwijderen. Veel vrouwen die te horen krijgen dat hysterectomie is hun enige optie kan een abdominale myomectomie plaats hebben .; Hysterectomie. Deze operatie – de verwijdering van de baarmoeder – blijft de enige bewezen permanente oplossing voor vleesbomen. Maar hysterectomie is een zware operatie. Het eindigt uw vermogen om kinderen te baren. En als je er ook voor kiezen je eierstokken laten verwijderen, het brengt op de menopauze en de vraag of je hormonale substitutietherapie zult nemen. De meeste vrouwen met vleesbomen kunnen kiezen om hun eierstokken te houden.