waarom is de slaap belangrijk?

Slaap speelt een vitale rol in een goede gezondheid en welzijn in je leven. Voldoende kwaliteit van de slaap op de juiste momenten kunnen helpen bij de bescherming van uw geestelijke gezondheid, lichamelijke gezondheid, leefbaarheid en veiligheid.

De manier waarop je je voelt, terwijl je wakker bent is mede afhankelijk van wat er gebeurt terwijl u slaapt. Tijdens de slaap, wordt je lichaam werkt aan een gezonde hersenfunctie ondersteunen en uw fysieke gezondheid te behouden. Bij kinderen en tieners, slaap helpt ook de groei en ontwikkeling te ondersteunen.

De schade als gevolg van slaaptekort kan in een oogwenk (zoals een auto-ongeluk), of het kan je kwaad in de tijd. Zo kan bijvoorbeeld de lopende slaaptekort uw risico voor een aantal chronische gezondheidsproblemen te verhogen. Het kan ook invloed hebben op hoe goed je denkt, reageer, werken, leren, en opschieten met anderen.

Een gezonde hersenfunctie en emotionele welzijn

Slaap helpt je hersenen goed werken. Terwijl u slaapt, wordt je hersenen het voorbereiden voor de volgende dag. Het is de vorming van nieuwe wegen om je te helpen leren en te onthouden informatie.

Fysieke gezondheid

Studies tonen aan dat een goede nachtrust verbetert het leren. Of je nu leren van wiskunde, hoe de piano te spelen, hoe je je golfswing, of hoe je een auto te besturen te perfectioneren, slaap helpt uw ​​leren en probleemoplossende vaardigheden te verbeteren. Slaap helpt je ook aandacht besteden, beslissingen te nemen, en wees creatief.

Blijkt tevens dat slaaptekort verandert activiteit in sommige delen van de hersenen. Als je slaap tekort, kunt u problemen met het maken beslissingen, oplossen van problemen, het beheersen van je emoties en gedrag, en het omgaan met verandering. Slaaptekort is ook gekoppeld aan depressie, zelfmoord, en het nemen van risico’s gedrag.

Kinderen en tieners die zijn slaap tekort kan hebben problemen met het krijgen, samen met anderen. Ze kunnen boos en impulsief voelen, stemmingswisselingen, verdrietig of depressief, of gebrek aan motivatie. Zij kunnen ook problemen met aandacht hebben, en ze kunnen lagere rangen te krijgen en het gevoel benadrukt.

Slaap speelt een belangrijke rol in uw fysieke gezondheid. Bijvoorbeeld, slaap betrokken bij genezing en reparatie van hart en bloedvaten. Lopende slaaptekort is gekoppeld aan een verhoogd risico op hartziekten, nierziekten, hoge bloeddruk, diabetes en beroerte.

Slaaptekort verhoogt ook het risico op obesitas. Bijvoorbeeld, een studie van de tieners bleek dat bij elk uur van de slaap verloren, de kans zwaarlijvig ging. Slaaptekort verhoogt het risico op obesitas bij andere leeftijdsgroepen ook.

Slaap zorgt voor het behoud van een gezonde balans van de hormonen die je het gevoel honger (ghreline) of volledige (leptine). Als je niet genoeg slaap krijgen, uw niveau van ghreline gaat omhoog en uw niveau van leptine daalt. Dit maakt je hongeriger dan voelen als je goed uitgerust.

Slaap heeft ook invloed op hoe je lichaam reageert op insuline, het hormoon dat uw bloedglucose (suiker) niveau controleert. Slaaptekort leidt tot een hogere dan normale bloedsuikerspiegel, die uw risico op diabetes kunnen verhogen.

Sleep ondersteunt tevens een gezonde groei en ontwikkeling. Diepe slaap triggers het lichaam het hormoon dat normale groei bij kinderen en tieners bevordert los. Dit hormoon stimuleert ook de spiermassa en helpt herstellen cellen en weefsels bij kinderen, tieners en volwassenen. Slaap speelt ook een rol in de puberteit en vruchtbaarheid.

Uw immuunsysteem is gebaseerd op de slaap om gezond te blijven. Dit systeem beschermt het lichaam tegen vreemde of schadelijke stoffen. Lopende slaaptekort kan de manier waarop uw immuunsysteem reageert veranderen. Bijvoorbeeld, als je slaap tekort bent, kunt u problemen vechten voorkomende infecties hebben.

Voldoende kwaliteit van de slaap op de juiste momenten helpt u gedurende de dag goed te functioneren. Mensen die zijn slaap tekort zijn minder productief op het werk en op school. Ze duren langer om taken af ​​te maken, hebben een tragere reactietijd en maken meer fouten.

Na een aantal nachten van het verliezen van de slaap-zelfs een verlies van slechts 1-2 uur per nacht-uw vermogen om te functioneren lijdt alsof je helemaal niet voor een dag of twee hebben geslapen.

Gebrek aan slaap kan ook leiden tot microslaap. Microslaap verwijst naar momenten van slaap die optreden wanneer je normaal wakker bent briefen.

Je kunt geen controle microslaap, en je misschien niet bewust van. Bijvoorbeeld, heb je ooit ergens gereden en dan niet gedacht aan een deel van de reis? Zo ja, kunt u ervaren microslaap hebt.

Zelfs als je niet rijdt, kan microsleep invloed hebben op hoe je functioneert. Als je luistert naar een lezing, bijvoorbeeld, kunt u een deel van de informatie mist of het gevoel dat je niet het punt te begrijpen. In werkelijkheid echter, u hebt geslapen door een deel van de lezing en zich niet bewust van geweest.

Sommige mensen zijn zich niet bewust van de risico’s van de slaap tekort. In feite kunnen ze niet eens beseffen dat ze slaap tekort. Zelfs met een beperkte of slechte kwaliteit van de slaap, kunnen ze nog steeds denken dat ze goed kunnen functioneren.

Bijvoorbeeld kan slaperig chauffeurs staat rijgevoel. Toch, studies tonen aan dat slaaptekort schaadt uw rijvaardigheid zoveel, of meer dan, dronken. Het is geschat dat bestuurder slaperigheid is een factor in ongeveer 100.000 auto-ongelukken per jaar, resulterend in ongeveer 1500 sterfgevallen.

Overdag prestaties en veiligheid

Drivers zijn niet de enigen die getroffen zijn door slaaptekort. Het kan mensen in alle lijnen van het werk, met inbegrip van werkers in de gezondheidszorg, loodsen, studenten, advocaten, werktuigkundigen, en assemblagelijn werknemers beïnvloeden.

Hierdoor slaaptekort is niet alleen schadelijk voor persoonlijk, maar het kan ook grote schade veroorzaken. Zo heeft slaaptekort een rol bij menselijke fouten in verband met tragische ongelukken, zoals kernreactoren instortingen aarding van grote schepen, luchtvaart en ongevallen afgespeeld.

Slaapstoornissen en Onvoldoende slaap: verbetering van de gezondheid door onderzoek

Message Related Director’s