waarom theernment onderzoekt Zika virus

Zika virus circuleert in gebieden van Afrika en Zuidoost-Azië, maar was niet bekend om grote uitbraken veroorzaken. In 2007, veroorzaakte een uitbraak in een nieuwe regio, Yap Island in Micronesië. In 2013, het virus veroorzaakt een nog grotere uitbraak in Frans-Polynesië. In mei 2015, de Pan American Health Organization een waarschuwing afgegeven met betrekking tot de eerste bevestigde Zika virusinfectie in Brazilië. Sinds die tijd, Brazilië en andere landen en gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, alsmede het Caribisch gebied (met inbegrip van Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden) hebben ervaren lopende Zika virusoverdracht.

In de continentale Verenigde Staten, is er geen lokale Zika overdracht via geïnfecteerde muggen tot nu toe, maar er zijn gevallen van mensen die besmet zijn met het virus Zika door te reizen naar de getroffen landen en gevallen van seksuele overdracht terugkeren mannelijke reizigers geweest.

Zwangere vrouwen die besmet zijn met Zika virus kan de infectie op hun baby pas tijdens de zwangerschap of rond het tijdstip van de geboorte. Tijdens de foetale ontwikkeling, kan Zika virus ernstige aangeboren afwijking van de hersenen microcefalie genoemd, een aandoening waarbij het hoofdje abnormaal klein en kan worden geassocieerd met onvolledige hersenontwikkeling veroorzaken. Daarnaast heeft Zika virus ook geassocieerd met andere foetale ontwikkeling problemen, zoals oogafwijkingen, gehoorverlies en verminderde groei. Dit betekent niet dat alle zwangere vrouwen met Zika virusinfectie baby’s met microcefalie of andere medische problems.ernment en andere onderzoeksinstellingen zullen moeten werken aan een beter begrip van de foetale risico van microcefalie en het volledige scala van andere potentiële gezondheidsproblemen die Zika virusinfectie tijdens de zwangerschap kan veroorzaken.

Er zijn ook meldingen van Guillain-Barré (GBS) bij volwassenen in een aantal landen waar Zika transmissie plaatsvindt. GBS is een zeldzame auto-immuunziekte waarbij beschadigde zenuwcellen veroorzaken spierzwakte en soms verlamming. De meeste mensen herstellen van GBS, maar sommige hebben permanente schade en, in zeldzame gevallen, GBS leidt tot de dood. Het is niet bekend of Zika virus infectie veroorzaakt GBS, en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention is bezig om deze belangrijke vraag te beantwoorden.

theernment onderzoek helpt ons meer over de Zika virus om de getroffenen te helpen te leren. De National Library of Medicine biedt een Zika Virus Health Information Resource Guide voor meer informatie over waar de huidige risico’s en andere onderzoeksinitiatieven wereldwijd.