wat de oorzaken van aplastische anemie?

Beschadiging van stamcellen van het beenmerg veroorzaakt het aplastische anemie. Wanneer stamcellen beschadigd zijn, ze niet uitgroeien tot gezonde bloedcellen.

De oorzaak van de schade kan worden verworven of geërfd. “Verworven” betekent dat je niet geboren met de aandoening, maar u het te ontwikkelen. “Overgenomen” betekent dat je ouders geslaagd het gen voor de conditie aan u.

Verworven aplastische anemie komt vaker voor, en soms is het maar tijdelijk. Erfelijke aplastische anemie is zeldzaam.

verworven Oorzaken

Bij veel mensen met aplastische anemie, de oorzaak onbekend. Sommige onderzoek suggereert dat stamcellen schade kan optreden omdat het immuunsysteem van het lichaam aanvallen zijn eigen cellen per ongeluk.

erfelijke Oorzaken

Veel ziekten, omstandigheden en factoren kunnen aplastische anemie veroorzaken, met inbegrip van

Soms kan kanker uit een ander deel van het lichaam verspreid naar het bot en veroorzaken aplastische anemie.

Bepaalde erfelijke aandoeningen kan schade aan de stamcellen en leiden tot aplastische anemie. Voorbeelden hiervan zijn Fanconi anemie, syndroom van shwachman, dyskeratose (DIS-ker-ah-TO-sis) congenita, en Diamond-Blackfan bloedarmoede.

In dit Dr. Neal Young praat over het belang van het uitvoeren van en deel te nemen aan klinische proeven. Hij verklaart het verschil deze studies hebben in het leven van mensen die zeldzame bloed en beenmerg ziekten, zoals aplastische anemie gesteld.