wat de oorzaken van cardiogene shock?

Cardiogene shock treedt op als het hart kan ineens niet genoeg zuurstofrijk bloed rond te pompen naar het lichaam. De meest voorkomende oorzaak van cardiogene shock is schade aan de hartspier aan een ernstige hartaanval.

Deze schade voorkomt dat het hart van de belangrijkste pompkamer, de linker hartkamer (VEN-trih-kul), uit goed werkt. Hierdoor kan het hart niet pomp voldoende zuurstofrijk bloed naar de rest van het lichaam.

In ongeveer 3 procent van cardiogene shock gevallen, het hart van de lagere rechter kamer, de rechter ventrikel, werkt niet goed. Dit betekent dat het hart niet goed pomp bloed naar de longen, waar het zuurstof opneemt terug naar het hart en de rest van het lichaam te brengen.

directe Oorzaken

Zonder voldoende zuurstofrijk bloed bereiken belangrijke organen van het lichaam, kan veel problemen voordoen. Bijvoorbeeld

Onderliggende oorzaken

Hoe goed de hersenen, nieren en andere organen te herstellen zal afhangen van hoe lang een persoon is in shock. Hoe minder tijd een persoon in shock, hoe minder schade ontstaan ​​aan de organen. Dit is een andere reden waarom een ​​spoedbehandeling zo belangrijk is.

De onderliggende oorzaken van cardiogene shock zijn aandoeningen die het hart verzwakken en te voorkomen dat deze pompen voldoende zuurstofrijk bloed naar het lichaam.

De meeste hartaanvallen optreden als gevolg van coronaire hartziekte (CHD). CHD is een aandoening waarbij een wasachtige stof genaamd plaque (plak) vernauwt of blokkeert de coronaire (hart) slagaders.

Plaque vermindert de bloedtoevoer naar de hartspier. Het maakt het ook waarschijnlijker dat bloedstolsels in je aderen zal vormen. Bloedstolsels kan gedeeltelijk of volledig bloedstroom te blokkeren.

Hartaanvallen kan leiden tot een aantal ernstige hartaandoeningen die kunnen leiden tot cardiogene shock. Een voorbeeld ventriculaire septale scheuren. Deze voorwaarde doet zich voor als de muur die de ventrikels (het hart van de twee onderste kamers) scheidt afbreekt.

De verdeling gebeurt omdat de cellen in de wand als gevolg van zijn overleden aan een hartaanval. Zonder de wand te scheiden, kan de ventrikels niet goed pompen.

Hartaanvallen kan ook papillairspierkracht infarct of scheuren veroorzaken. Deze aandoening treedt op als de spieren die helpen bij het verankeren van de hartkleppen stoppen met werken of breken omdat een hartaanval snijdt hun bloedtoevoer. Als dit gebeurt, is het bloed niet goed stromen tussen de hartkamers. Dit voorkomt dat het hart niet goed pompen.

Ernstige hartaandoeningen die zich kunnen voordoen met of zonder een hartaanval kan cardiogene shock veroorzaken. Voorbeelden omvatten

Longembolie (PE) is een plotselinge blokkade in een longslagader. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een bloedklonter die reist naar de longen van een ader in het been. PE kan je hart en andere organen beschadigen in je lichaam.