wat de oorzaken van pernicieuze anemie?

Pernicieuze anemie veroorzaakt door een tekort aan intrinsieke factor of andere oorzaken, zoals infecties, chirurgie, geneesmiddelen of voeding.

Intrinsieke factor is een eiwit in de maag. Het helpt uw ​​lichaam te absorberen vitamine B12. Bij sommige mensen een auto-immuunrespons veroorzaakt een intrinsiek factor.

Een auto-immuunreactie doet zich voor als het immuunsysteem van het lichaam maakt antistoffen (eiwitten) die ten onrechte aanvallen en beschadigen weefsels en cellen van het lichaam.

Intrinsiek Factor

In pernicieuze anemie, maakt het lichaam antistoffen die vallen en te vernietigen de pariëtale (pa-RI-eh-tal) cellen. Deze cellen lijn de maag en maak intrinsieke factor. Waarom deze auto-immuunreactie optreedt is niet bekend.

andere oorzaken

Door deze aanval stopt de maag waardoor intrinsieke factor. Zonder intrinsieke factor, kan je lichaam niet bewegen vitamine B12 door de dunne darm, waar het geabsorbeerd. Dit leidt tot een tekort aan vitamine B12.

Een gebrek aan intrinsieke factor kan ook optreden als u een deel of het geheel van je maag operatief verwijderd hebben gehad. Dit type operatie vermindert het aantal pariëtale cellen beschikbare intrinsieke factor maken.

In zeldzame gevallen worden kinderen geboren met een erfelijke aandoening die hun lichaam voorkomt het maken van intrinsieke factor. Deze aandoening wordt genoemd aangeboren pernicieuze anemie.

Pernicieuze anemie ook andere oorzaken, naast een tekort aan intrinsieke factor. Malabsorptie in de dunne darm en een dieet ontbreekt vitamine B12 zowel kan leiden tot pernicieuze anemie.

Soms pernicieuze anemie treedt op omdat het lichaam dunne darm vitamine B12 niet goed kan opnemen. Dit kan het gevolg zijn van

Sommige mensen krijgen pernicieuze anemie, omdat ze niet voldoende vitamine B12 in hun dieet hebben. Deze oorzaak van pernicieuze anemie is minder vaak voor dan andere oorzaken.

Goed eten bronnen van vitamine B12 zijn onder andere

Strikte vegetariërs die niet eten geen dierlijke of zuivelproducten en niet een vitamine B12 supplement niet nemen het risico voor pernicieuze anemie.

Zuigelingen die borstvoeding strikt vegetarisch moeders zijn ook op het risico voor pernicieuze anemie. Deze kinderen kunnen bloedarmoede ontwikkelen binnen enkele maanden na de geboorte. Dit komt omdat ze voldoende vitamine B12 opgeslagen in hun lichaam niet hebben. Artsen behandelen deze zuigelingen met vitamine B12 supplementen.

Andere groepen, zoals ouderen en mensen die lijden aan alcoholisme, ook kunnen een risico voor pernicieuze anemie. Deze mensen kunnen niet de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen in hun voeding.