wat de oorzaken van trombocytopenie?

Vele factoren kunnen trombocytopenie (een laag aantal bloedplaatjes) veroorzaken. De aandoening kan worden aangeboren of verworven. “Overgenomen” betekent dat je ouders langs het gen voor de aandoening aan u. “Verworven” betekent dat je niet geboren met de aandoening, maar u het te ontwikkelen. Soms problemen trombocytopenie is niet bekend.

In het algemeen treedt een laag aantal bloedplaatjes, omdat

Een combinatie van de bovengenoemde factoren kunnen ook een laag aantal bloedplaatjes veroorzaken.

The Bone Marrow maakt geen Enough Bloedplaatjes

Beenmerg is de sponsachtige weefsel in de botten. Het bevat stamcellen die uitgroeien tot rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Wanneer stamcellen beschadigd zijn, ze niet uitgroeien tot gezonde bloedcellen.

The Body vernietigt Zijn Eigen Bloedplaatjes

Veel omstandigheden en factoren kunnen stamcellen beschadigen.

Kanker, zoals leukemie (lu-KE-me-ah) of lymfoom (lim-FO-ma), kan het beenmerg beschadigen en vernietigen bloedstamcellen. Kanker behandelingen, zoals bestraling en chemotherapie, vernietigen ook de stamcellen.

Aplastische anemie is een zeldzame, ernstige bloedziekte waarbij het beenmerg stopt met het maken van genoeg nieuwe bloedcellen. Dit verlaagt het aantal bloedplaatjes in uw bloed.

Blootstelling aan toxische chemicaliën-zoals pesticiden, arseen en benzeen kan de productie van bloedplaatjes remmen.

Sommige geneesmiddelen, zoals diuretica en chloramphenicol, kan de productie van bloedplaatjes remmen. Chlooramfenicol (een antibioticum) zelden gebruikt in de Verenigde Staten.

Vaak over-the-counter geneesmiddelen, zoals aspirine of ibuprofen, kan ook van invloed bloedplaatjes.

Alcohol vertraagt ​​ook de productie van bloedplaatjes. Een tijdelijke daling van het aantal bloedplaatjes komt vaak voor bij zware drinkers, vooral als ze het eten van voedingsmiddelen die zijn laag in ijzer, vitamine B12 of foliumzuur zijn.

Waterpokken, bof, rubella, Epstein-Barr-virus of parvovirus kan uw aantal bloedplaatjes te verlagen voor een tijdje. Mensen die aids hebben vaak de ontwikkeling van trombocytopenie.

Sommige genetische aandoeningen kunnen lage aantallen bloedplaatjes in het bloed. Voorbeelden hiervan zijn Wiskott-Aldrich en May-Hegglin syndromen.

Een laag aantal bloedplaatjes kan optreden, zelfs als het beenmerg maakt genoeg bloedplaatjes. Het lichaam kan zijn eigen bloedplaatjes vernietigen door auto-immuunziekten, bepaalde geneesmiddelen, infecties, chirurgie, zwangerschap en sommige aandoeningen die te veel bloedstolling veroorzaken.

Auto-immuunziekten optreden wanneer het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk aanvallen gezonde cellen in het lichaam. Als een autoimmuunziekte bloedplaatjes vernietigt het lichaam, kan trombocytopenie.

Een voorbeeld van dit type autoimmuunziekte immune trombocytopenie (ITP). ITP is een bloedingsstoornis waarbij het bloed niet stolt zoals het hoort. Een auto-immuunrespons wordt gedacht dat de meeste gevallen van ITP veroorzaken.

Normaal gesproken, uw immuunsysteem helpt uw ​​lichaam vechten tegen infecties en ziekten. Maar als je ITP, uw immuunsysteem aanvallen en vernietigt de eigen bloedplaatjes. Waarom dit gebeurt is niet bekend. (ITP kan ook optreden als het immuunsysteem beenmerg, die bloedplaatjes maakt.)

Andere auto-immuunziekten die bloedplaatjes worden vernietigd lupus en reumatoïde artritis.

Een reactie op medicijnen kan je lichaam verwarren en veroorzaken zij haar bloedplaatjes vernietigen. Voorbeelden van geneesmiddelen die kunnen veroorzaken dat dit gebeurt onder meer kinine; antibiotica die sulfa bevatten, en sommige geneesmiddelen voor epileptische aanvallen, zoals Dilantin, ® vancomycine en rifampicine. (Kinine is een stof vaak gevonden in tonic water en gezonde voeding producten.)

Heparine is een algemeen gebruikt geneesmiddel om bloedstolsels te voorkomen. Maar een immuunreactie kan het geneesmiddel bloedstolsels en trombocytopenie veroorzaken. Deze aandoening heet heparine-geïnduceerde trombocytopenie (HIT). HIT komt zelden buiten een ziekenhuis.

De milt houdt vast aan Too Many Bloedplaatjes

In HIT immuunsysteem van het lichaam valt een substantie gevormd door heparine en een eiwit op het oppervlak van de plaatjes. Deze aanval activeert de plaatjes en ze beginnen te vormen van bloedstolsels.

Bloedstolsels diep in de benen (diepe veneuze trombose) vormen, of ze kunnen loskomen en naar de longen (longembolie).

Een laag aantal bloedplaatjes kan optreden na bloedvergiftiging van een wijdverspreide bacteriële infectie. Een virus, zoals de ziekte van Pfeiffer of cytomegalovirus, kan ook een laag aantal bloedplaatjes veroorzaken.

Bloedplaatjes kunnen worden vernietigd wanneer ze door de mens veroorzaakte hartkleppen, bloedvat enten, of machines en slangen worden gebruikt voor bloedtransfusies of bypassoperatie passeren.

Ongeveer 5 procent van de zwangere vrouwen te ontwikkelen milde trombocytopenie wanneer ze dicht bij de levering. De precieze oorzaak is niet bekend zeker.

Enkele zeldzame en ernstige aandoeningen kan een laag aantal bloedplaatjes veroorzaken. Twee voorbeelden zijn trombotische trombocytopenische purpura (TTP) en verspreide intravasculaire coagulatie (DIC).

TTP is een zeldzame bloedziekte. Het veroorzaakt bloedstolsels te vormen in het lichaam van de kleine bloedvaten, inclusief vaten in de hersenen, nieren en hart.

DIC is een zeldzame complicatie van de zwangerschap, ernstige infecties, of ernstige trauma. Kleine bloedklonters vormen plotseling door het hele lichaam.

In beide voorwaarden, gebruik maken van de bloedstolsels up veel van bloedplaatjes het bloed.

Gewoonlijk eenderde van bloedplaatjes in het lichaam worden gehouden in de milt. Als de milt is vergroot, zal vasthouden aan te veel bloedplaatjes. Dit betekent dat er niet voldoende bloedplaatjes zal in het bloed circuleren.

Een vergrote milt is vaak te wijten aan kanker of ernstige leverziekte, zoals cirrose (sir-RO-sis). Cirrose is een ziekte waarbij de lever is getekend. Dit voorkomt dat het goed werkt.

Een vergrote milt ook kan te wijten zijn aan een beenmerg aandoening, zoals myelofibrosis (MI-eh-lo-fi-BRO-sis). Bij deze toestand wordt het beenmerg littekens en kan geen bloedcellen.