wat diffuse intravasale stolling?

Verspreide intravasculaire coagulatie (ko-ag-u-LA-mijden) of DIC, een aandoening waarbij bloedstolsels vormen gehele lichaam kleine bloedvaten. Deze bloedstolsels kunnen verminderen of blokkeren de bloedstroom door de bloedvaten die organen van het lichaam kunnen beschadigen.

In DIC, de verhoogde bloedstolling verbruikt bloedplaatjes (PLATE-termijn) en stollingsfactoren in het bloed. Bloedplaatjes zijn bloedcellen fragmenten die aan elkaar plakken tot kleine snijwonden en breekt op de wanden van bloedvaten af ​​te dichten en het bloeden te stoppen. Stolling factoren zijn eiwitten nodig voor een normale bloedstolling.

Met minder bloedplaatjes en stollingsfactoren in het bloed, kan ernstige bloeden optreden. DIC kan interne en externe bloeden veroorzaken.

Overzicht

Interne bloeden optreedt in het lichaam. Externe bloeden optreedt onder of op de huid of het slijmvlies. (Het slijmvlies is het weefsel dat de lijnen van sommige organen en lichaamsholten, zoals je neus en mond.)

vooruitzicht

DIC kan levensbedreigende bloeden veroorzaken.

Om DIC te begrijpen, helpt het om het lichaam van de normale bloedstolling proces te begrijpen. Je lichaam heeft een systeem voor de controle bloeden. Bij kleine wondjes of breuken voordoen op de bloedvatwanden, je lichaam activeert stollingsfactoren. Deze stollingsfactoren, zoals trombine en fibrine, werken met bloedplaatjes bloedstolsels vormen.

Bloedstolsels verzegelen de kleine sneden of breekt op de bloedvatwanden. Na het bloeden stopt en de vaten te genezen, je lichaam breekt en verwijdert de stolsels.

Sommige ziekten en aandoeningen kan veroorzaken stollingsfactoren om overactief worden, wat leidt tot DIC. Deze ziekten en aandoeningen omvatten

Voorbeelden van minder vaak voorkomende oorzaken van DIC zijn beten van giftige slangen (zoals ratelslangen en andere adders), bevriezing en brandwonden.

De twee soorten DIC acuut en chronisch. Acute DIC ontwikkelt zich snel (gedurende uren of dagen) en moet meteen worden behandeld. De aandoening begint met overmatige bloedstolling in de kleine bloedvaten en snel leidt tot ernstige bloeden.

Chronische DIC ontwikkelt zich langzaam (gedurende weken of maanden). Het duurt langer en is meestal niet zo snel herkend als acute DIC. Chronische DIC veroorzaakt overmatige bloedstolling, maar het is meestal niet leiden tot bloeden. Kanker is de meest voorkomende oorzaak van chronische DIC.

Behandeling van DIC omvat het behandelen van de stolling en bloeden problemen en de onderliggende oorzaak van de aandoening.

Mensen met acute DIC kan bloedtransfusies, medicijnen en andere levensreddende maatregelen nodig. Mensen met een chronische DIC kan medicijnen nodig om te voorkomen dat de vorming van bloedstolsels in de kleine bloedvaten.

De vooruitzichten voor DIC hangt af van de ernst en de onderliggende oorzaak. Acute DIC kan organen van het lichaam beschadigen en zelfs de dood veroorzaken als het niet meteen is behandeld. Chronische DIC kan ook organen van het lichaam beschadigen.

Onderzoekers zijn op zoek naar manieren om DIC voorkomen of te diagnosticeren het vroeg. Ze zijn ook het bestuderen van het gebruik van verschillende stolling eiwitten en medicijnen om de aandoening te behandelen.