wat een vaccin adjuvans?

Adjuvantia Gebruikt in U.S. Vaccines

Een adjuvans is een stof die wordt geformuleerd als onderdeel van een vaccin om haar vermogen om bescherming te induceren tegen infectie te verbeteren. De term “adjuvans” komt van het Latijnse adjuvare en betekent “helpen”. Adjuvantia helpen het immuunsysteem activeren, waardoor de antigenen pathogeen componenten die een immuunrespons in vaccins langdurige beschermende immuniteit induceren wekken.

Een effectief vaccin stimuleert beide armen van het immuunsysteem: aangeboren immuniteit en adaptieve immuniteit. Aangeboren immuniteit plaatsvindt binnen uren, immuuncellen een pathogeen te herkennen. Vervolgens worden de adaptieve immuunreactie ontwikkelt over verschillende dagen en omvat coördinatie en de verspreiding van adaptieve immuuncellen die T en B-cellen. Dit leidt tot immunologisch geheugen, wanneer cellen zeer specifiek het pathogeen worden bewaard voor later gebruik bij herinfectie. Adjuvantia zijn belangrijk voor het activeren van de aangeboren immuunrespons resulteert in verbeterde adaptieve immuniteit verhoogde activering van T- en B-cellen.

De eerste menselijke vaccins gebaseerd op verzwakte of gedode pathogenen die niet ziekte veroorzaken. Deze vaccins bevatten van nature voorkomende hulpstoffen en antigenen van de pathogeen arbeidsongeschikt en kan sterke beschermende immuunrespons op te wekken. Veel van deze soorten vaccins worden nog steeds veel gebruikt. Zo bevat de seizoensgebonden griep schot gedood influenzavirus, en de neusspray griepvaccin bevat verzwakt virus, dat in staat is om griep ziekte te veroorzaken.

De meeste vaccins tegenwoordig ontwikkeld slechts de antigenen die het best het immuunsysteem stimuleren, zoals eiwitten, in plaats van het gehele virus of bacterie. Bijvoorbeeld, de ei-griepvaccin bevat een influenzavirus-eiwit dat wordt geproduceerd in celcultuur. Hoewel dit ontwerp maakt vaccins veiliger en gemakkelijker te produceren, vereist vaak de opname van adjuvantia een sterke beschermende immuunrespons op te wekken, omdat de antigenen alleen niet voldoende is om adequate immuniteit en langdurige bescherming te induceren.

 Meer informatie over vormen van vaccins.

Aluin, dat bestaat uit aluminiumzouten, was het eerste vaccin adjuvans op grote schaal worden gebruikt in de Verenigde Staten. Het is al meer dan 70 jaar. Aluin is opgenomen in vele Amerikaanse vaccins, waaronder die die hepatitis B voorkomen, humaan papillomavirus (HPV) en pneumococcus infecties.

Aluin was het enige vaccin adjuvant in gebruik in de Verenigde Staten tot 2009, toen ernment) goedgekeurd Cervarix, een HPV-vaccin dat een adjuvans genaamd AS04 bevat. Dit adjuvans is een combinatie van aluin en monofosforyl lipide A (MPL), een immuun-stimulerende lipide (vet). In 2013, ernment ingestemd met de opname van een andere combinatie adjuvans, AS03, in het pandemische H5N1 griepvaccin. Momenteel wordt dit vaccin in de Verenigde Staten vaccin voorraad, maar is niet commercieel beschikbaar. AS03 is een olie-in-water emulsie die vergelijkbaar is MF59, een hulpstof die al vele jaren gebruikt in licentie griepvaccins in meer dan 30 landen buiten de Verenigde Staten. Wetenschappers blijven nieuwe antigen-adjuvans combinaties ontwikkelen.