wat idiopathische longfibrose?

Longfibrose (pull-mun-ary fi-BRO-sis) is een ziekte waarbij weefsel diep in je longen wordt dik en stijf, of littekens, na verloop van tijd. De littekenvorming heet fibrose.

Als het longweefsel dikker, je longen niet goed zuurstof te verplaatsen in je bloedbaan. Hierdoor hoeft de hersenen en andere organen niet de zuurstof die ze nodig hebben. (Voor meer informatie, ga naar de sectie ‘de longen Work’ van dit artikel.)

Soms artsen kunnen te weten komen wat de oorzaak fibrosis. In de meeste gevallen, kunnen ze geen oorzaak vinden. Ze noemen deze gevallen idiopathische (id-ee-o-PATH-ick) longfibrose (IPF).

IPF is een ernstige ziekte die meestal van invloed op middelbare leeftijd en oudere volwassenen. IPF verschilt van persoon tot persoon. Bij sommige mensen, fibrose gebeurt snel. In andere, het proces veel trager. Bij sommige mensen is de ziekte blijft hetzelfde voor jaren.

IPF heeft nog geen remedie. Veel mensen leven slechts ongeveer 3 tot 5 jaar na de diagnose. De meest voorkomende oorzaak van overlijden in verband met IPF is respiratoire insufficiëntie. Andere doodsoorzaken zijn onder pulmonale hypertensie (HI per-TEN-Shun), hartfalen, longembolie (EM-bo-lizm), pneumonie (nu-MO-ne-ah), en longkanker.

Genetica kan een rol spelen bij het ontstaan ​​van IPF spelen. Als er meer dan één lid van uw familie heeft IPF, wordt de ziekte familiaire IPF genoemd.

Onderzoek heeft geholpen artsen meer informatie over de IPF. Daardoor kunnen ze sneller diagnose van de ziekte nu dan in het verleden. Ook onderzoekers bestuderen verschillende geneesmiddelen die de voortgang van IPF kan vertragen. Deze inspanningen kunnen de levensduur en kwaliteit van leven voor mensen met de ziekte te verbeteren.