wat is bipolaire stoornis / manische depressie?

Bipolaire stoornis, ook wel manische depressieve stoornis of manische depressie, is een ernstige geestesziekte. Het is een aandoening die kan leiden tot risicovol gedrag, beschadigde relaties en carrière, en zelfs suïcidale neigingen als het niet behandeld wordt.

Samen met medicatie, lopende psychotherapie of “praten” therapie, i; Een belangrijk onderdeel van de behandeling van bipolaire stoornis. Tijdens de behandeling, ca u; bespreken gevoelens, gedachten en gedragingen die problemen veroorzaken u. Praat therap; kan u helpen te begrijpen en uiteindelijk onder de knie eventuele problemen die je pijn; vermogen om goed te functioneren in het leven. Het helpt ook je verblijf op uw medicatie -; en helpt je om met effecten van een bipolaire stoornis op uw sociale en wor; leven. Het kan helpen om een ​​positief zelfbeeld te behouden.

Types van psychotherapie voor de behandeling van een bipolaire stoornis zijn onder andere

“Manic” beschrijft een steeds onrustig, energiek, spraakzaam, roekeloos, krachtig, euforisch periode. Overvloedige uitgaven sprees of impulsieve risicovolle seks kan optreden. Dan, op een bepaald punt, kan deze hoogvliegende mood spiraal in iets donkerder – irritatie, verwarring, woede, het gevoel gevangen.

“Depressie” beschrijft het tegenovergestelde mood – verdriet, huilen, gevoel van waardeloosheid, verlies van energie, verlies van plezier, slaapproblemen.

Maar omdat het patroon van pieken en dalen verschilt per persoon, bipolaire stoornis is een complexe ziekte te diagnosticeren. Voor sommige mensen kan manie of depressie duren voor weken of maanden, (en zelden, zelfs jaren). Voor anderen, bipolaire stoornis in de vorm van frequente en dramatische stemmingsepisodes.

Manische periodes, zeggen de experts, kan zeer productief zijn. Mensen gaan door een manische periode kan denken de dingen gaan geweldig. Het gevaar komt echter wanneer de manie groeit slechter. Wijzigingen kunnen dramatisch en wordt gekenmerkt door roekeloos gedrag, seksuele promiscuïteit, seksuele risico’s en financiële onverantwoordelijkheid zijn.

De depressieve fasen kan net zo gevaarlijk zijn. Een persoon kan frequente gedachten aan zelfmoord hebben.

Bipolaire stoornis is even moeilijk voor de families van de betrokkenen. De conditie is het moeilijkste geestesziekten voor gezinnen om te accepteren, volgens sommige experts. Wanneer een persoon is soms erg productief en dan wordt onredelijke of irrationeel, kan het meer als slecht gedrag is dan een ziekte lijken.

Als deze ringen waar – hetzij voor u of een geliefde – de eerste stap in de aanpak van het probleem is om een ​​psychiater te zien. Of het nu een bipolaire stoornis of een andere stemming-gerelateerd probleem, effectieve behandelingen beschikbaar zijn. Wat is het belangrijkste is dat je het probleem te erkennen en op zoek gaan naar hulp.

Een visuele handleiding over de werking bipolaire stoornis

BRONNEN

National Institute of Mental Health: “Step-BD Womens Studies.”

Massachusetts General Hospital Bipolar Clinic & Research Program.

MedicineNet: “bipolaire stoornis (Mania).”

Psychiatric Association: “Practice Guideline voor de behandeling van patiënten met een bipolaire stoornis.”