wat is bronchiëctasieën?

Bronchiëctasieën (Brong-ke-EK-ta-sis) is een aandoening waarbij schade aan de luchtwegen zorgt ervoor dat ze te verruimen en wordt slap en littekens. De luchtwegen zijn buizen die lucht uitvoeren in en uit je longen.

Bronchiëctasie is meestal het gevolg van een infectie of andere problemen die de wanden van de luchtwegen verwondt of verhindert de luchtwegen van clearing slijm. Slijm is een slijmerige stof die de luchtwegen veroorzaken te helpen verwijderen geïnhaleerde stof, bacteriën en andere kleine deeltjes.

In bronchiëctasieën, uw luchtwegen langzaam verliezen hun vermogen om duidelijk uit slijm. Wanneer slijm niet kan worden hersteld, het bouwt en creëert een omgeving waarin bacteriën kunnen groeien. Dit leidt tot herhaalde, ernstige longinfecties.

Overzicht

Elke infectie veroorzaakt meer schade aan uw luchtwegen. Na verloop van tijd, de luchtwegen verliezen hun vermogen om lucht in en uit te gaan. Dit kan voldoende zuurstof te voorkomen dat het bereiken van uw vitale organen.

vooruitzicht

Bronchiëctasieën kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, atelectase (at-eh-LEK-TAH-sis), en hartfalen.

Bronchiëctasieën kan slechts een deel van een van uw longen of vele delen van beide longen aantasten.

De initiële longschade die leidt tot bronchiectasis begint vaak in de kindertijd. Echter, kunnen de symptomen niet plaatsvinden tot maanden of zelfs jaren nadat u beginnen met herhaalde longinfecties.

In de Verenigde Staten, gemeenschappelijke jeugd-infecties zoals kinkhoest en mazelen gebruikt om veel gevallen van bronchiëctasieën veroorzaken. Echter, deze oorzaken zijn thans minder door vaccins en antibiotica.

Nu bronchiëctasie meestal te wijten aan een medische aandoening die de luchtwegen wanden verwondt of verhindert de luchtwegen van clearing slijm. Voorbeelden van dergelijke condities omvatten cystic fibrosis en primaire ciliaire (SIL-e-ar-e) dyskinesie (dis-KIH-NE-ze-ah), of PCD.

Bronchiëctasie dat slechts een deel van de longen beïnvloedt kan worden veroorzaakt door een verstopping in plaats van een medische aandoening.

Bronchiëctasieën kan aangeboren (Kon-JEN-ih-tal) of verworven zijn. Congenitale bronchiëctasieën invloed op baby’s en kinderen. Het is het gevolg van een probleem met de manier waarop de longen vormen in een foetus.

Verworven bronchiëctasie optreedt als gevolg van een aandoening of factor. Deze vorm van bronchiëctasieën kunnen volwassenen en oudere kinderen beïnvloeden. Verworven bronchiëctasieën komt vaker voor dan de aangeboren type.

Op dit moment, bronchiëctasieën is niet te genezen. Echter, met de juiste zorg, de meeste mensen die het hebben kunnen genieten van een goede kwaliteit van leven.

Vroege diagnose en behandeling van bronchiëctasie belangrijk. Hoe eerder uw arts begint de behandeling van bronchiëctasie en eventuele onderliggende omstandigheden, hoe beter uw kansen op het voorkomen van verdere longschade.