wat is cardiale ct?

Cardiale computertomografie (to-MOG-rah-fee), of cardiale CT, is een pijnloze test die een x-ray machine gebruikt om heldere, gedetailleerde foto’s van het hart te nemen. Artsen gebruiken deze test om te zoeken naar hartproblemen.

Tijdens een cardiale CT-scan, wordt er een x-ray machine bewegen om je lichaam in een cirkel. De machine zal een beeld van elk deel van je hart te nemen. Een computer zal de foto’s samen te stellen om een ​​driedimensionaal (3D) beeld van het hele hart te maken.

Soms wordt een jodium-gebaseerde kleurstof (contrastvloeistof) wordt ingespoten in een ader tijdens de scan. De contrastvloeistof benadrukt uw coronaire (hart) slagaders op de x-ray foto’s. Dit type CT-scan wordt een coronaire CT-angiografie (een-je-OG-rah-fee) of CTA.

Overzicht

Artsen gebruiken cardiale CT om te helpen bij het opsporen en evalueren

vooruitzicht

Verschillende soorten CT scans worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld multidetector computertomografie (MDCT) is een snelle type CT scanner. Omdat het hart in beweging, een snelle scanner kan hoogwaardige beelden van het hart te produceren. MDCT ook zou kunnen worden gebruikt om calcium te detecteren in de kransslagaders.

Een ander type CT scanner genoemd elektronenbundel berekende tomografie (EBCT), wordt ook gebruikt om calcium te detecteren in de kransslagaders.

Omdat een röntgenapparaat wordt gebruikt, omvat cardiale CT straling. De hoeveelheid straling die gebruikt wordt klein. Afhankelijk van het type CT scan u, de hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het bedrag dat u natuurlijkerwijs veel meer dan 1-5 jaar.

Er is een kleine kans dat cardiale CT kanker veroorzaakt door straling. Het risico is hoger bij mensen jonger dan 40 jaar oud. Nieuwe cardiale CT werkwijzen beschikbaar die de hoeveelheid straling die tijdens de test te verminderen.

Onderzoekers blijven zoeken naar nieuwe en betere manieren om cardiale CT gebruik te bestuderen.