Wat is een aneurysma?

Een aneurysma (AN-u-rism) een ballon-achtige bobbel in een slagader. Slagaders zijn bloedvaten die zuurstofrijk bloed te dragen naar je lichaam.

Slagaders hebben dikke muren om een ​​normale bloeddruk te weerstaan. Toch kunnen bepaalde medische problemen, genetische aandoeningen en trauma beschadigen of verwonden vaatwanden. De kracht van het bloed duwen tegen de verzwakte of gewonde muren kunnen een aneurysma veroorzaken.

Een aneurysma kan groeien groot en scheuren (burst) of ontleden. Een scheur veroorzaakt gevaarlijke bloeden in het lichaam. Een dissectie is gesplitst in een of meer lagen van de slagaderwand. De splitsing veroorzaakt bloeden in en langs de lagen van de slagaderwand.

Overzicht

Zowel de breuk en dissectie vaak fataal.

vooruitzicht

De meeste aneurysma’s optreden in de aorta, de belangrijkste slagader die zuurstofrijk bloed transporteert van het hart naar het lichaam. De aorta gaat door de borst en buik.

Een aneurysma die optreedt in de borst gedeelte van de aorta wordt een thoracale (tho-RAS-ik) aorta aneurysma. Een aneurysma dat optreedt in het abdominale gedeelte van de aorta wordt een abdominaal aorta aneurysma.

Aneurysma’s kunnen ook in andere slagaders, maar dit soort aneurysma minder gebruikelijk. Dit artikel richt zich op aorta-aneurysma’s.

Ongeveer 13.000 Amerikanen sterven elk jaar van aorta-aneurysma’s. De meeste sterfgevallen gevolg van scheuren of dissectie.

Vroege diagnose en behandeling kan helpen scheuren en dissectie voorkomen. Echter, aneurysma’s te ontwikkelen en te groeien grote voordat veroorzaken geen symptomen. Zo kunnen mensen die een hoog risico op aneurysma profiteren vroeg routineonderzoek.

Artsen kunnen vaak succesvol aorta-aneurysma’s met medicijnen of een operatie te behandelen als ze gevonden in de tijd. Geneesmiddelen kunnen worden toegediend om de bloeddruk te verlagen, ontspannen bloedvaten en het risico van scheuren te verminderen.

Grote aorta aneurysma vaak worden hersteld met chirurgie. Tijdens de operatie wordt de zwakke of beschadigde gedeelte van de aorta vervangen of versterkt.

De NHLBI is voorstander van een nationaal register dat patiënten zich inschrijft met een genetische voorwaarden in verband met thoracale aorta aneurysma’s. De verzameld via de GenTAC register gegevens zullen helpen artsen en onderzoekers beter te begrijpen hoe genen, thoracale aorta-aneurysma, en hart-en vaatziekten zijn gekoppeld. Voor meer informatie over GenTAC, bezoek https://gentac.rti.org/Home.aspx.