wat is een longtransplantatie?

Een longtransplantatie is een operatie aan zieke longen van een persoon te verwijderen en te vervangen met een gezonde long van een overleden donor.

Longtransplantatie worden gebruikt voor mensen die waarschijnlijk binnen 1-2 jaar longziekte sterven. Hun omstandigheden zijn zo ernstig dat andere behandelingen, zoals medicijnen of ademhalingstoestellen, niet meer werken.

Lung transplantaties zijn niet erg gebruikelijk vanwege het geringe aantal donororganen beschikbaar. Over 1800 long transplantaties werden uitgevoerd in de Verenigde Staten in 2010. Meer donor longen zou een groter aantal geschikte longen beschikbaar voor transplantatie betekenen.

Overzicht

De meeste mensen die een longtransplantatie zijn tussen de leeftijden van 18 en 65. De operatie wordt soms gebruikt voor kinderen en oudere volwassenen. Dit artikel richt zich op longtransplantatie bij volwassenen.

vooruitzicht

Elke patiënt moet gaan door middel van een zorgvuldige screening proces om ervoor te zorgen dat hij of zij is een goede kandidaat voor een longtransplantatie. Donor longen ook worden zorgvuldig gescreend om ervoor te zorgen dat ze gezond genoeg om te worden gebruikt voor een transplantatie.

De Organ Procurement and Transplantation Network (OPTN) beheert de landelijke-orgel delen proces. OPTN onderhoudt ook de wachtlijsten voor orgaandonaties.

Het aantal mensen op de longtransplantatie wachtlijst vaak verandert. Ongeveer de helft van de mensen op de lijst krijgen een long in een bepaald jaar.

Sommige mensen krijgen een long tijdens een transplantatie. Dit heet een single-longtransplantatie. Andere mensen krijgen twee longen, die een dubbele-longtransplantatie wordt genoemd. Het aantal dubbele-long transplantaties is gestegen door de jaren heen. Meer dubbele-longtransplantaties worden nu gedaan dan single-long transplantaties.

Sommige mensen met een ernstige hart-en vaatziekten en longaandoeningen krijgen een hart en longen (s). Dit heet een hart-longtransplantatie.

Een zeldzame vorm van longtransplantatie is een levende donor dementie longtransplantatie. Voor deze operatie, een gezonde volwassene doneert een segment of kwab van een long aan een ander. Dit soort transplantaat gewoonlijk wordt uitgevoerd bij kinderen.

Lung transplantaties zijn een “laatste redmiddel” behandeling voor mensen met een ernstige ziekte en geen andere medische opties.

Een longtransplantatie kan de kwaliteit van leven van een persoon te verbeteren. Voor mensen die bepaalde longproblemen, een transplantatie kan ook hen leven langer dan ze zouden zonder de operatie te helpen.

Lung transplantaties hebben ernstige risico’s. Je lichaam kan de nieuwe long afwijzen, of je kan infecties krijgen. De korte en lange termijn complicaties van een longtransplantatie kan levensbedreigend zijn.