Wat is endometriose? wie is in gevaar?

Endometriose is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen. Het is een chronische, pijnlijke en vaak wordt steeds erger.

Lees meer over endometriose

Basics

symptomen

Diagnose en behandeling

het voorkomen

Evenals het endometrium, de ontsnapte weefsel reageert op de hormonen oestrogeen en progesteron verdikking en kan maandelijks bloeden. Maar aangezien de ontsnapte weefsel groeit in andere weefsels, bloed maakt niet kan ontsnappen. Dit veroorzaakt irritatie aan het omliggende weefsel, die cysten, littekens, en fusing lichaamsweefsels veroorzaakt. Dit kan uiteindelijk de voortplantingsorganen binden elkaar en leiden tot onvruchtbaarheid.

Gevallen van endometriose worden geclassificeerd als minimaal, mild, matig of ernstig, afhankelijk van de grootte van de letsels en hoe diep zij komen in de andere organen. Zij worden ook aangeduid als fase I-IV.

Endometriose treft 3% -10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd, en 25% -35% van de onvruchtbare vrouwen. Het treft ongeveer 40% -60% van de vrouwen met bekkenpijn. De meeste vrouwen zijn gediagnosticeerd in hun jaren ’20, en dat heeft gevolgen voor alle rassen in gelijke mate. Symptomen meestal beter na de menopauze.

De onderzoekers weten niet waarom of hoe endometriumweefsel andere delen van het lichaam bereikt. Maar er zijn een aantal trends. Endometriose neiging om te draaien in gezinnen. Endometriose komt vaker voor bij vrouwen die een korte menstruele cycli of een langer dan normale stroom: Vrouwen die minder dan 25 dagen tussen periodes of die menstrueren voor meer dan zeven dagen zijn twee keer zoveel kans op endometriose te ontwikkelen. En dioxine, een industrieel chemisch product, kan een oorzaak zijn.

Er lijkt geen directe relatie tussen de grootte van de beschadigingen en de ernst van bekkenpijn zijn. Sommige vrouwen met kleine letsels vreselijke pijn, terwijl anderen met grote letsels hebben geen symptomen. Pijn komt waarschijnlijk van de littekens en irritatie veroorzaakt door bloeden, of van endometrium weefsel groeit op een zenuw.

Hoe de ziekte veroorzaakt ook onvruchtbaarheid onduidelijk. Sommige onderzoekers denken dat de ontsnapte endometrium weefsel verstoort het proces van de ovulatie. Het weefsel kan ook eieren blokkeren tot bewegen in de eileiders. Anderen denken dat de ontsnapte weefsel maakt chemische stoffen die interfereren met de bevruchting. Maar er is meer onderzoek nodig is om antwoorden te geven.

BRONNEN

Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health & Human Development: “. Endometriose”

Lebovic, D., Gordon, J., Taylor, R. Reproductieve Endocrinologie en Onvruchtbaarheid, Scrubb Hill Press, 2005.