Wat is fibromyalgie? oorzaken, risico’s, gevoelige punten, symptomen, en nog veel meer

fibromyalgie Trends

Fibromyalgie is een niet-levensbedreigende, chronische aandoening met wijdverspreide pijn als belangrijkste symptoom.

Lees meer over fibromyalgie

Basics

symptomen

Behandeling

Veel mensen beschrijven fibromyalgie als het gevoel als een hardnekkige griep.

Spierpijn, door het lichaam vaak met gevoeligheid op bepaalde punten, is het belangrijkste symptoom van fibromyalgie. Het kan variƫren van licht ongemak tot pijn ernstig genoeg om het werk te beperken, sociale activiteiten, en alledaagse taken. Pijn komt vaak in de nek, bovenrug, schouders, borst, ribbenkast, onderrug en dijen en kan voelen als een brandende, knagende, kloppende, stekende of pijnlijke gevoel en kan geleidelijk ontwikkelen. Lijkt het soms nog erger wanneer een persoon probeert te ontspannen en is minder merkbaar tijdens de activiteit.

Een verwante, belangrijk aspect van fibromyalgie is de aanwezigheid van “tender points”, spieren en pezen die teder zijn wanneer ingedrukt. Gewoonlijk worden tender points in de nek, rug, knie, schouder, elleboog en heup.

Mensen met fibromyalgie ook het gevoel matig tot ernstig vermoeid en hebben slaapproblemen, waaronder slapeloosheid. Mensen met fibromyalgie kunnen ook last andere problemen zoals hoofdpijn, geheugen en concentratie problemen, en het prikkelbare darm syndroom.

Deskundigen schatten dat minstens 5 miljoen volwassenen hebben fibromyalgie. Van deze, tot 90% vrouw. Fibromyalgie lijkt ook in de familie, zodat een gen dat ten minste gedeeltelijk verantwoordelijk voor de conditie zijn. De meeste mensen met fibromyalgie beginnen om de symptomen tussen de leeftijden van 20 en 40, maar de kinderen merken en oudere volwassenen kunnen ook de ontwikkeling van de aandoening.

Problemen bij de behandeling van pijn door de hersenen en zenuwen wordt verondersteld om de onderliggende oorzaak van fibromyalgie. Echter, deskundigen niet wat dit veroorzaakt. Er zijn verschillende theorieĆ«n over mogelijke oorzaken of triggers. Onvoldoende slaap is een mogelijke trekker. Een ander is lijden fysieke of emotionele trauma’s. Sommige deskundigen geloven dat een infectie of andere ziekte een rol kunnen spelen.

BRONNEN

National Institutes of Health.

Nationaal Instituut van artritis en spier-en huidziekten.

Frissora, C. Current Gastroenterology Reports, augustus 200; vol 7 (4): pp 264-271.

Offenbaecher, M. CNS Spectrum, april 200; vol 10 (4): pp 285-297.

Patten, S. Canadian Journal of Psychiatry, March 200; vol 50 (4): pp 195-202.

Nampiaparampil, D. Journal of Managed Care, november 200; vol 10 (11 Pt 1): pp 794-800.

College of Rheumatology.