Wat is het metabool syndroom?

Metabool syndroom is de naam voor een groep van risicofactoren die het risico op hart-en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en beroertes verhoogt.

De term “metabole” verwijst naar de biochemische processen in normale werking van het lichaam. Risicofactoren zijn eigenschappen, omstandigheden of gewoonten die uw kans op het ontwikkelen van een ziekte te verhogen.

In dit artikel, “hart-en vaatziekten” verwijst naar coronaire hartziekten (CHD). CHD is een aandoening waarbij een wasachtige stof genaamd plaque bouwt in de coronaire (hart) slagaders.

Metabolic Risicofactoren

Plaque verhardt en vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de hartspier. Dit kan leiden tot pijn op de borst, een hartaanval, schade aan het hart, of zelfs de dood.

Overzicht

De vijf hieronder beschreven omstandigheden zijn metabolische risicofactoren. U kunt elk van deze risicofactoren op zich te hebben, maar ze hebben de neiging om samen te komen. Je moet ten minste drie metabolische risicofactoren te worden gediagnosticeerd met het metabool syndroom.

Uw risico op hart-en vaatziekten, diabetes en beroerte neemt toe met het aantal metabolische risicofactoren je hebt. Het risico op het metabool syndroom is nauw verbonden met overgewicht en obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Insulineresistentie kan ook uw risico op het metabool syndroom te verhogen. Insulineresistentie is een aandoening waarbij het lichaam de insuline niet goed kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat helpt bewegen de bloedsuikerspiegel in de cellen, waar het wordt gebruikt voor energie. Insulineresistentie kan leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel, en het is nauw verbonden met overgewicht en obesitas. Genetica (etniciteit en familiegeschiedenis) en oudere leeftijd zijn andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan ​​van het metabool syndroom kunnen spelen.

Metabool syndroom is steeds vaker te wijten aan een toename van obesitas onder volwassenen. In de toekomst kan het metabool syndroom inhalen roken als de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Het is mogelijk te voorkomen of vertragen metabool syndroom, voornamelijk veranderingen in levensstijl. Een gezonde levensstijl is een levenslange verbintenis. Succesvol besturen van metabool syndroom vergt langdurige inspanning en teamwork met uw zorgverleners.

vooruitzicht