wat is longkanker?

Hoewel longkanker is de belangrijkste oorzaak van kanker overlijden in de Verenigde Staten in zowel mannen als vrouwen, het is ook een van de meest voorkomen vormen van kanker. Minstens vier van de vijf gevallen worden geassocieerd met het roken van sigaretten, en de oorzaak-en-gevolg relatie is uitvoerig gedocumenteerd. Tijdens de jaren 1920, een groot aantal mannen begonnen om sigaretten te roken, vermoedelijk in reactie op de toegenomen reclame. Twintig jaar later, de frequentie van longkanker bij mannen steeg sterk. In de jaren 1940, aanzienlijk meer vrouwen werden rokers. Twintig jaar later was er een gelijke dramatische toename van longkanker bij vrouwen.

Longtumoren start bijna altijd in het sponsachtige, roze grijs wanden van de bronchiën – de buisvormige vertakkende luchtwegen van de longen. Meer dan 20 soorten kanker tumoren die ontstaan ​​in de long zelf – primaire longkanker – zijn geïdentificeerd. De belangrijkste vormen van longkanker zijn kleincellige longkanker en niet-kleincellige longkanker. De meest voorkomende niet-kleincellige ras wordt verder onderverdeeld in geschubde celcarcinoom, adenocarcinoom, grootcellig carcinoom, en meer. Gemengde tumoren kunnen ook optreden.

Wat is uw risico op kanker? Neem de Cancer

Plaveiselcelcarcinoom begint meestal in de cellen van de centrale bronchiën, de grootste takken van de bronchiale boom. Het is goed voor 30% van de longkankers, en komt vaker voor bij mannen en bij rokers. Het is het makkelijkst te vroegtijdig op te sporen, omdat de kenmerkende cellen zijn waarschijnlijk te zien zijn in het testen van slijm monsters. Het neigt ook zeer genezen te zijn indien vroeg gevonden, omdat het verspreidt relatief langzaam en vaak niet buiten spreiden van de long.

Carcinoom is de meest voorkomende vorm van longkanker goed voor 40% van alle gevallen met de frequentie toeneemt. Deze vorm van longkanker komt vooral voor in de huidige of voormalige rokers, maar het is ook de meest voorkomende vorm van longkanker gezien bij niet-rokers. Ook is het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en het is meer waarschijnlijk optreden bij jongere mensen dan andere vormen van longkanker. Adenocarcinoom neiging zich te verspreiden naar de lymfeklieren en gelegen organen. Het is vaak een gemengd type tumor en kunnen geen symptomen aanvankelijk veroorzaken.

Grootcellige carcinomen zijn een groep van kankers met grote, abnormale uitziende cellen die meestal afkomstig zijn langs de buitenranden van de longen. Zij zijn het minst voorkomende van de niet-kleincellige longkankers goed voor 10% -15% van de gevallen. Dit type tumor een hoge kans op verspreiding naar nabijgelegen lymfeklieren en gelegen plaatsen.