wat is mers-cov, en wat moet ik doen?

Midden-Oosten respiratory syndrome (MERS) is een virale ziekte van de luchtwegen veroorzaakt door een coronavirus – dezelfde familie van virussen die verkoudheid veroorzaakt – genaamd MERS-CoV.

MERS-CoV werd voor het eerst gemeld in Saoedi-Arabië in 2012. Sindsdien is het gemeld in andere landen in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië en de Verenigde Staten. De meeste gevallen buiten het Midden-Oosten zijn gemeld door mensen die er onlangs gereisd.

MERS-CoV veroorzaakt voornamelijk koorts, hoesten en kortademigheid. Andere symptomen kunnen zijn misselijkheid, braken en diarree. Longontsteking komt vaak voor, en soms kan het schade aan organen, zoals de nieren. Soms besmette mensen hebben geen symptomen.

Behandeling voor MERS-CoV is gericht op het verlichten van de symptomen en omvat rust, vloeistoffen, pijnstillers en zuurstof therapie bij ernstige gevallen.

Ongeveer 36 procent van de mensen met MERS-CoV zijn gestorven. Je bent het grootste risico op ernstige ziekte als u een oudere volwassene bent of als u een verzwakt immuunsysteem of een chronische ziekte, zoals diabetes of longziekten.

In tegenstelling tot de griep of verkoudheid, is MERS-CoV niet lijken te gemakkelijk verspreiden onder de mensen in de gemeenschappen. In plaats daarvan heeft MERS-CoV voornamelijk verspreid onder mensen die in nauw contact, zoals mensen die leven met of het verstrekken van directe zorg voor een besmet persoon.

Er is momenteel geen vaccin om te voorkomen dat MERS-CoV. Echter, zoals met een virus, kunt u uw risico op infectie te verminderen door het gebruik van een goede gezondheid en hygiëne

De Centers for Disease Control and Prevention en de World Health Organization zijn nauw toezicht op de virus. Ze zijn momenteel niet aan te bevelen het veranderen van uw plannen als u naar het Midden-Oosten of andere plaatsen waar het virus is gemeld reist.

Als je naar het Arabische schiereiland of een buurland gereisd en u hebt een koorts en symptomen van MERS-CoV binnen 14 dagen na terugkomst te ontwikkelen, zie uw arts en bespreek uw recente vakantiefoto.

Met

een bezoek aan uw arts