wat is zuurstof therapie?

Zuurstof therapie is een behandeling die u voorziet van extra zuurstof, een gas dat je lichaam nodig heeft om goed te werken. Normaal gesproken, je longen te absorberen zuurstof uit de lucht. Echter, sommige ziekten en aandoeningen te voorkomen dat u van het krijgen van genoeg zuurstof.

Zuurstof therapie kan helpen beter te functioneren en zijn actiever. Zuurstof wordt geleverd in een metalen cilinder of andere houder. Het stroomt door een buis en wordt geleverd aan de longen in een van de volgende manieren

Zuurstof kan in een ziekenhuis, een medische instelling, of thuis. Als u zuurstof therapie voor een chronische (aanhoudende) ziekte of aandoening nodig hebt, kunt u thuis zuurstof therapie te ontvangen.

Overzicht

Om te leren hoe zuurstof therapie werkt, het helpt om te begrijpen hoe uw luchtwegen werkt. Dit systeem is een groep van organen en weefsels die u helpen ademen. Het ademhalingssysteem omvat de luchtwegen en de longen.

vooruitzicht

De luchtwegen dragen zuurstofrijke lucht naar je longen. Ze dragen ook koolstofdioxide (een verspilling gas) uit je longen.

Air komt je lichaam door je neus of mond, die bevochtigt en verwarmt de lucht. De lucht verplaatst zich dan door je stem doos en uw luchtpijp. De luchtpijp verdeelt in twee buizen, de bronchiën dat je longen te voeren.

Binnen je longen, uw bronchiën vertakken zich duizenden kleinere, dunnere buisjes, de bronchioli (Brong-ke-OLS). Deze buizen eindigen in trossen van kleine round luchtzakjes genaamd alveoli (al-VEE-Uhl-eye).

Elk van de luchtzakken is bedekt met een netwerk van kleine bloedvaten genoemd haarvaten (KAP-ih-Lare-ees). De haarvaten verbinden met een netwerk van slagaders en aders die het bloed bewegen door je hele lichaam.

Wanneer lucht de luchtzakken bereikt, de zuurstof in de lucht door de luchtzak wanden in het bloed in de haarvaten.

Het zuurstofrijk bloed reist vervolgens naar het hart via de longslagader en haar filialen. Het hart pompt het zuurstofrijke bloed naar uw organen. (Voor meer informatie, ga naar de Gezondheid Onderwerpen Hoe de longen Work artikel.)

Bepaalde acute (korte termijn) en chronische (aanhoudende) ziekten en aandoeningen kunnen de overdracht van zuurstof uit de alveoli in het bloed beïnvloeden. Voorbeelden omvatten pneumonie (nu-MO-ne-ah) en COPD (chronische obstructieve longziekte).

Uw arts zal beslissen of u zuurstof therapie gebaseerd op de resultaten van de tests, moeten zoals een arteriële bloed gas te testen en een pulsoximetrie-test. Deze tests meten hoeveel zuurstof in je bloed. Een lage zuurstofgehalte is een teken dat je zuurstof therapie nodig.

Zuurstof wordt beschouwd als een geneesmiddel, zodat uw arts moet voorschrijven.

Zuurstof therapie helpt veel mensen beter te laten functioneren en actiever. Het kan ook helpen

Hoewel u zuurstoftherapie lange termijn nodig heeft, hoeft het niet om je dagelijkse routine te beperken. Draagbare zuurstof units kan het gemakkelijker maken voor u om te bewegen en doen veel dagelijkse activiteiten. Praat met uw arts als u vragen over de vraag of bepaalde activiteiten veilig zijn voor je hebt.

Een huis-apparatuur provider zal samen met u om ervoor te zorgen dat u de voorraden en apparatuur die u nodig hebt. Opgeleid personeel zal ook laten zien hoe de apparatuur correct en veilig te gebruiken.

Zuurstoftherapie is over het algemeen veilig, maar het kan een brandgevaar opleveren. Om uw zuurstof veilig te gebruiken, volgt u de instructies die u ontvangt van uw apparatuur provider.