wat je kunt verwachten tijdens hartkatheterisatie

Cardiale catheterisatie wordt uitgevoerd in een ziekenhuis. Tijdens de procedure, zal je op je rug en wakker worden gehouden. Hierdoor kunt u de instructies van uw arts op te volgen tijdens de procedure. Je krijgt medicijnen om u te helpen te ontspannen, die u slaperig kunnen maken.

Uw arts zal het gebied te verdoven op de arm, lies (bovenbeen), of de hals, waar de katheter uw bloedvat zal treden. Daarna wordt een naald gebruikt om een ​​klein gat in het bloedvat te maken. Uw arts zal een taps toelopende buis zet wel een omhulsel door het gat.

Vervolgens zal uw arts een dunne, flexibele geleidedraad gebracht door middel van de schede en in je bloedvaten. Hij of zij zal de draad door uw bloedvat draad naar je hart.

Uw arts zal de geleidedraad te gebruiken om de juiste plaats de katheter. Hij of zij zal de katheter gebracht door middel van de schede en schuif deze over de geleidingsdraad en in de kransslagaders.

Speciale x-ray-films zal worden genomen van de voerdraad en de katheter als ze worden verplaatst naar het hart. De filmpjes zal helpen uw arts te zien waar aan het uiteinde van de katheter te zetten.

Wanneer de katheter de juiste plaats bereikt, zal uw arts te gebruiken om tests of behandelingen doen op uw hart. Bijvoorbeeld, kan uw arts een percutane coronaire interventie (PCI), ook bekend als coronaire angioplastie en stenting te voeren.

De onderstaande animatie toont het proces van hartkatheterisatie. Klik op de knop “start” om de animatie af te spelen. Geschreven en gesproken instructies wordt bij elk frame. Gebruik de knoppen in de rechter benedenhoek om te pauzeren, opnieuw op te starten, of replay de animatie, of gebruik maken van de schuifbalk onder de knoppen om door de frames.

Flash te installeren.

De animatie toont de stap-voor-stap-proces zal uw arts volgen om hartkatheterisatie doen.

Tijdens de procedure, kan uw arts een speciaal soort verf zet in de katheter. De kleurstof wordt door je bloed stromen naar je hart. Dan zal uw arts x-ray foto’s van je hart te nemen. De kleurstof zal uw coronaire (hart) slagaders zichtbaar op de foto’s te maken. Deze test wordt genoemd coronaire angiografie.

Coronaire angiografie kan laten zien hoe goed onderste kamers van het hart, genaamd de ventrikels (VEN-trih-KULS), pompen bloed.

Wanneer de katheter in je hart, kan uw arts het gebruiken om bloed en weefsel monsters te nemen of te doen kleine hartoperatie.

Om een ​​meer gedetailleerde weergave van een geblokkeerde kransslagader te krijgen, kan uw arts intracoronaire echografie te doen. Voor deze test, zal uw arts een kleine echo apparaat draad door de katheter en in de slagader. Dit apparaat geeft af geluidsgolven die stuiteren de slagaderwand (en de verstopping). De geluidsgolven maakt een foto van de binnenkant van de slagader.

Als het angiogram of intracoronaire echografie toont blokkades in de kransslagaders, kan uw arts PCI gebruiken om de geblokkeerde slagaders te behandelen.

Na uw arts van de benodigde tests of behandelingen doet, zal hij of zij trek de katheter en neem het uit, samen met de schede. De opening links in het bloedvat zal worden gesloten en verbonden.

Een gewichtje kan bovenop het verband worden gebracht gedurende enkele uren tot meer druk uit te oefenen. Dit zal helpen voorkomen dat grote bloeden van de site.