wat zijn de tekenen en symptomen van cystische fibrose?

De tekenen en symptomen van cystische fibrose (CF) verschillen van persoon tot persoon en na verloop van tijd. Soms zul je weinig klachten hebben. Andere tijden, kan uw symptomen ernstiger geworden.

Een van de eerste tekenen van CF die ouders kunnen opmerken is dat de huid van hun baby smaakt zout wanneer gekust, of de baby niet ontlasting passeren bij de eerste geboren.

De meeste andere symptomen van CF later gebeuren. Ze zijn gerelateerd aan hoe CF van invloed op de luchtwegen, spijsvertering, of reproductieve systemen van het lichaam.

Ademhalingssysteem tekenen en symptomen

Mensen die CF hebben hebben dik, kleverig slijm dat zich opstapelt in hun luchtwegen. Deze ophoping van slijm maakt het voor bacteriën om te groeien en infecties. Infecties kunnen de luchtwegen blokkeren en leiden tot frequente hoesten dat brengt dikke sputum (spuug) of slijm dat is soms bloederig.

Spijsverteringsstelsel tekenen en symptomen

Mensen die CF hebben vaak longinfecties veroorzaakt door ongewone bacteriën die niet reageren op standaard antibiotica. Bijvoorbeeld, longinfecties veroorzaakt door bacteriën genaamd mucoïd Pseudomonas zijn veel vaker voor bij mensen met CF hebben dan bij degenen die dat niet doen. Een infectie veroorzaakt door deze bacteriën kan een teken zijn van CF.

Mensen die CF hebben frequente aanvallen van sinusitis (si-nu-SI-tis), een infectie van de sinussen. De sinussen zijn hol luchtruimten rond de ogen, neus en voorhoofd. Frequente aanvallen van bronchitis (bron-KI-tis) en pneumonie (nu-MO-ne-ah) kan ook voorkomen. Deze infecties kunnen langdurige longschade veroorzaken.

Zoals CF erger wordt, kunt u meer ernstige problemen, zoals pneumothorax (Noo-mo-THOR-aks) of bronchiëctasieën (Brong-ke-EK-ta-sis) hebben.

Sommige mensen die CF hebben ook de ontwikkeling van neuspoliepen (gezwellen in de neus), dat een operatie nodig.

In CF, kan slijm buizen of leidingen, in de alvleesklier (een orgaan in je buik) te blokkeren. Deze blokkades te voorkomen dat enzymen uit het bereiken van uw darmen.

Hierdoor kan je darmen niet volledig te absorberen vetten en eiwitten. Dit kan aanhoudende diarree of volumineuze, stinkende, vette ontlasting veroorzaken. Intestinale verstoppingen kunnen voorkomen, vooral bij pasgeborenen. Te veel gas of ernstige verstopping in de darmen kan maagpijn en ongemak veroorzaken.

Een kenmerk van CF bij kinderen is een slechte gewichtstoename en groei. Deze kinderen zijn niet voldoende voedingsstoffen uit hun voedsel vanwege het ontbreken van enzymen krijgen om absorberen vetten en eiwitten.

Zoals CF erger wordt, kunnen andere problemen optreden, zoals

Mannen die CF hebben onvruchtbaar zijn omdat ze geboren zijn zonder zaadleider. De vas deferens een buis die sperma bevrijdt van de testes de penis.

Vrouwen die CF hebben, kunnen een harde tijd om zwanger te raken als gevolg van slijm blokkeren van de baarmoederhals of andere CF complicaties.

Andere tekenen en symptomen van CF gerelateerd zijn aan een streek van het saldo van mineralen in je bloed.

CF zorgt ervoor dat je zweet erg zout te worden. Als gevolg hiervan, je lichaam verliest grote hoeveelheden zout als je zweet. Dit kan leiden tot uitdroging (een gebrek aan vocht in je lichaam), verhoogde hartslag, vermoeidheid (vermoeidheid), zwakte, verlaagde bloeddruk, hitteberoerte, en zelden de dood.

CF kan ook clubbing en een lage botdichtheid veroorzaken. Clubbing is de verbreding en de afronding van de toppen van je vingers en tenen. Dit bord ontwikkelt laat in CF omdat uw longen niet genoeg zuurstof te bewegen in je bloedbaan.

Lage botdichtheid ook de neiging om te laat komen in CF. Het kan leiden tot bot-dunner aandoeningen genaamd osteoporose en osteopenie.

Reproductive System tekenen en symptomen

Andere tekenen, symptomen en complicaties