wat zijn trombocytemie en thrombocytose?

Trombocytemie (THROM-bo-si-THE-me-ah) en trombocytose (THROM-bo-si-TO-sis) zijn omstandigheden waarin uw bloed heeft een hoger dan normaal aantal bloedplaatjes (plaat laat).

Bloedplaatjes zijn bloedcellen fragmenten. Ze zijn gemaakt in het beenmerg, samen met andere soorten bloedcellen.

Bloedplaatjes door je bloedvaten en aan elkaar kleven (stolsel). Stolling helpt stoppen met eventuele bloeden die kan optreden als een bloedvat is beschadigd. Bloedplaatjes worden ook genoemd trombocyten (THROM-bo-sites), omdat een bloedstolsel wordt ook een trombus genoemd.

Overzicht

Een normale bloedplaatjestelling varieert van 150.000 tot 450.000 plaatjes per microliter bloed.

vooruitzicht

De term “trombocytemie” heeft de voorkeur wanneer de oorzaak van een hoge bloedplaatjes niet bekend. De aandoening soms wordt genoemd primaire of essentiĆ«le trombocytemie.

Deze aandoening komt indien defect cellen in het beenmerg maakt teveel bloedplaatjes. Beenmerg is de sponsachtige weefsel in de botten. Het bevat stamcellen die uitgroeien tot rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Wat veroorzaakt het beenmerg te veel bloedplaatjes vaak is niet bekend te maken.

Met primaire trombocytemie, kan een hoog aantal bloedplaatjes alleen of met andere bloedcellen aandoeningen optreden. Deze voorwaarde is niet gebruikelijk.

Wanneer een andere ziekte of aandoening veroorzaakt een hoog aantal bloedplaatjes, wordt de term “trombocytose” de voorkeur. Deze aandoening wordt vaak genoemd secundaire of reactieve trombocytose. Secundaire trombocytose komt vaker voor dan de primaire trombocytemie.

Vaak is een hoog aantal bloedplaatjes niet tekenen of symptomen veroorzaken. In zeldzame gevallen kan leiden tot ernstige of levensbedreigende symptomen ontwikkelen, zoals bloedstolsels en bloeden. Deze symptomen zijn vaker voor bij mensen met primaire trombocytemie.

Mensen die primaire trombocytose zonder symptomen geen behandeling nodig, zolang de toestand stabiel blijft.

Andere mensen die deze aandoening kan medicijnen of procedures om het te behandelen nodig. De meeste mensen die primair thrombocythemia zal een normale levensduur wonen.

De behandeling en de vooruitzichten voor de secundaire trombocytose afhangen van de onderliggende oorzaak.