werkt je rug

Craig H. Kliger, MD

31 juli 2000 – Ik lig op de vloer van een zonnige, spaarzaam ingerichte studio in San Francisco, mijn ruggengraat gecentreerd langs de bovenkant van een grote witte Styrofoam buis. Onder het toeziend oog van mijn instructeur, Kim Deterline, ik hef een been in een tijd van de grond, al die tijd zich te concentreren op het houden van mijn buik naar binnen getrokken en mijn rug niet perfect vlak noch overdreven gebogen. Zoals ik worstel evenwichtige boven op de buis te blijven, de spieren in mijn romp beginnen te branden en te scherpen.

Het is niet gemakkelijk, en het doet er niet toe brengen de aƫrobe stormloop van een snelle duik of een mind-clearing run, maar ik hoop dat het zal mijn rug ten goede komen. Op de rijpe leeftijd van 25, ik heb twee back operaties gehad en ingeslikt meer ibuprofen dan ik willen toegeven. Dus ik ben altijd op jacht naar oefeningen die mijn rug zal versterken zonder dat verdere schade.

Pilates (spreek PIH-LAH-teez), de fitness-regime ik naar de studio gekomen om te leren, belooft om dat te doen. Het is een reeks van langzame, precieze bewegingen die je “core-spieren” target – buik, onderrug, dijen en billen. Versterking van deze kritische gebieden, volgelingen zeggen, en u zult beloond worden met een slankere buik, een gezondere rug, en nog veel meer sierlijke bewegingen.

Er is weinig onderzoek back-up van deze claims, maar dat is niet gestopt mensen uit massaal naar Pilates lessen. Het regime is een van de snelst groeiende trends in de fitness-industrie, volgens Bill Howland, directeur van het onderzoek en de public relations van de International Health, Racquet en Sportsclub Association in Boston. Een recent onderzoek van de groep Howland bleek dat 24% van de gezondheid clubs hele land bieden nu een aantal Pilates-gebaseerde activiteiten. En twee nieuwe boeken – Brooke Siler The Pilates Body (Bantam Doubleday Dell, 2000), en Pilates at Home, door Eleanor McKenzie (Ulysses Press, 2000) – kan je leren de bewegingen in het comfort van uw woonkamer.

Hoewel Pilates is niet echt een begrip, het is niet echt nieuw. Het werd ontwikkeld in het begin van deze eeuw door een Duitse turner met de naam Joseph Pilates, die als verpleegster tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte en ontwikkelde een serie van-ding gedreven technieken om gewonde soldaten te helpen herstellen van hun bereik van de beweging. Na de oorlog verhuisde hij naar New York en begon te werken met gewonde dansers en andere high-performance, body-beautiful atleten. Veel van de oefeningen worden steeds gedaan met behulp van de bizar ogende apparatuur (think bars, katrollen en riemen), die Pilates ontworpen. Maar deze dagen meer en meer sportscholen bieden klassen die alleen een oefening mat nodig om te beginnen.

Terwijl u oefenen, moet je tussen tellen …

Terwijl u oefenen, moet je tussen tellen …