zweren feiten: oorzaken, symptomen, risicofactoren

Er is geen duidelijke aanwijzingen dat de stress van het moderne leven of een gestage dieet van fast food veroorzaakt zweren in de maag en dunne darm, maar ze zijn toch vaak in onze samenleving: Ongeveer één op de 10 mensen in de wereld lijden onder de brandende, knagende buikpijn van een peptische (of de maag) zweren op enig moment in het leven.

Tot het midden van de jaren 1980, de conventionele wijsheid was dat zweren vormen als gevolg van stress, erfelijke aanleg voor overmatige maagzuur afscheiding en slechte levensstijlgewoonten (inclusief overindulging in rijke en vet voedsel, alcohol, cafeïne en tabak). Men geloofde dat zulke invloeden bijdragen tot een opbouw van maagzuur dat de beschermende bekleding van de maag, duodenum of slokdarm eroderen.

Terwijl een overmaat maagzuur afscheiding zeker een rol bij de ontwikkeling van maagzweren speelt een relatief recente theorie stelt dat bacteriële infectie is de voornaamste oorzaak van maagzweren. Sterker nog, onderzoek uitgevoerd sinds het midden van de jaren 1980 heeft aangetoond dat de bacterie Helicobacter pylori (H. pylori) aanwezig in meer dan 90% van duodenale ulcera en ongeveer 80% van maagzweren is. Echter, meer recente cijfers geven deze percentages dalen.

Andere factoren lijken ook bij te dragen aan de vorming van maagzweren. Overmatig gebruik van over-the-counter pijnstillers (zoals aspirine, ibuprofen en naproxen), zwaar alcoholgebruik, psychologische stress, en roken verergeren en kan de ontwikkeling van maagzweren bevorderen, vooral bij iemand met H. pylori.

Andere studies tonen aan dat maagzweren hebben meer kans om te ontwikkelen bij oudere mensen. Dit kan zijn omdat arthritis heerst bij ouderen en verlichten van artritis pijn kan betekenen dat een dagelijkse dosis van aspirine en ibuprofen. Een andere factor kan zijn dat met de leeftijd van de pylorus (de klep tussen de maag en duodoneum) ontspant en laat overmaat gal (een verbinding die in de lever de spijsvertering) te sijpelen tot in de maag en eroderen het maagslijmvlies.